matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje wykładnicze i logarytmy
Kot:
Bardzo proszę o pomoc. Przyjmując że log2≈0,3 i log5≈0,7. Oblicz: a) log20 b) log
√
2
/500 c) log
√
0,02
10 lut 21:09
Eta:
Kocie!
tak zapisz! a) log20 = log4*5 = log2
2
*5= 2log2 +log5 b) log 2
1/2
- log 500 (1/2)log2 - ( log 5 + log10
2
) = (1/2)log2 -( log5 +2log10) log10=1 c) log
√
0,02
= log(1/5)
1/2
= log1 - (1/2) log5 log1 = 0 podstaw i policz!
10 lut 21:28
Kot:
Dziękuje pięknie
11 lut 14:17