Funkcja kwadratowa, parametr
Tomek: Witam. Prosze o pomoc
1.Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa S
a) x2+5mx+20m-8=0 , S=400
b) x2-mx-m(m+1)=0, S=1
2.Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rożne pierwiastki rzeczywiste
jednakowych znaków:
a)x2+2(m+4)x+m2-2m=0
3.Dla jakich wartości parametru m równanie x2+mx+4=0 ma dwa rozwiązania takie, że suma
tych kwadratów jest dwa razy większa od ich sumy.
10 lut 19:37
Eta: Tomek! zobacz podobne u "bla bla"
Jak coś ? pytaj? postaram się pomóc!
10 lut 20:10
Eta:
1/ dasz radę ! tak jak u "bla bla"
2/
dwa różne? czyli 1) Δ>0 i jednakowych znaków?
czyli 2) x1 *x2>0 czyli c/a >0
rozwiąż każdą z tych mierównośći w zależności od parametru "m"
i jako odp; podaj część wspólną obydwu rozwiązań!
3/
1) Δ≥0 i 2) x12 +x22 > x1 +x2
wzory Vieta do drugiej nierównośći
i podobnie odp. to część wsp. rozwiązań obydwu!
Powodzenia!
10 lut 20:15
Tomek: dopiero mialem 1 lekcje i nie wiem za bardzo jak to po kolei zrobic delty mi zle wychodza

moglbys pokazac po kolei jak delte obliczasz i ile wyjdzie ? dziekuje
10 lut 20:27
Tomek: nie powinno byc tak w 3 ? x12 + x22 = 2 (x1+x2)
10 lut 20:44
Eta:
Tak ! w 3/ źle przeczytałam zad ( sorry

x
12 +x
22 = 2( x
1 +x
2) oczywiście ,że tak
10 lut 21:37
Eta:
np; zad 2/
a=1 b= 2( m+4) c= m
2 -2m
1/ po pierwsze Δ= [2(m+4)]
2 - 4*( m
2 -2m) = 4( m
2 +8m +16) - 4m
2+8m=
= 4m
2 +32m +64 - 4m
2 +8m = 40m +64
czyli Δ≥0 <=> 40m +64 ≥0 <=> m ≥ - 8/5<=> m€ < - 8/5, ∞)
2/ x
1*x
2 >0 <=> c >0 <=> m
2 -2m>0 <=> m(m-2)>0
<=> m€ (-∞, 0) U ( 2,∞) bo miejsca zerowe to x=0 lub x=2
i ramiona paraboli do góry
teraz wybieramy cz. wsp. obydwu rozwiązań
( bo w-ki muszą być spełnione jednocześnie)
to juz wiesz jak wybrać cz. wspólną !
odp; x€ < -8/5, 0) U (2,∞) sprawdź bo dzisjaj słabo widzę
10 lut 21:49
Tomek: dziekuje
11 lut 07:37