..
paulina: dany jest kat o mierze 60 stopni.wewnatrz kata wybrano punkt A , ktorego odleglosc od
ramion tego kata sa rowne 10 i 12 cm. Oblicz odleglosc punktu A od wierzcholka kata.
10 lut 20:49
Bogdan:
Wyobrażmy sobie, że ramiona kąta to wskazówki zegara wskazującego godzinę
305, wtedy duża wskazówka jest na jedynce, a mała mniej więcej na trójce.
Wtedy kąt między wskazówkami ma miarę prawie 60o (prawie, bo mała wskazówka
już minęła nieznacznie trójkę).
W - wierzchołek kąta o mierze 60o (środek tarczy zegara)
B - rzut punktu A na ramię kąta, którą jest mała wskazówka,
C - rzut punktu A na drugie ramię kąta, czyli na dużą wskazówkę,
D - punkt na ramieniu WC taki, że odcinek AD jest równoległy do odcinka WB.
E - rzut punktu D na ramię WB
Widzimy trapez prostokątny WBAD,
WB = a to dolna podstawa, DA = b to górna podstawa,
DE - wysokość trapezu opuszczona z punktu D,
szukany odcinek WA to dłuższa przekątna tego trapezu.
|< CDA| = |< DWB| = 60o, |< ADW| = 120o, cos120o = -1/2,
|AB| = 12, |AC| = 10, |DE| = 12, |WD| = c, |WA| = x
W trójkącie prostokątnym DAC: 10/b = sin60o stąd b = 20 / √3.
W trójkącie prostokątnym WED: 12/c = sin60o stąd c = 24 / √3.
W trójkącie rozwartokątnym WAD z wzoru kosinusów obliczamy x:
x2 = b2 + c2 - 2bc*cos120o
x2 = 400/3 + 576 / 3 + 2 * (20 / √3) * (24 / √3) * (1/2) = 1156 / 3
x = 34√3 / 3
Można to zadanie rozwiązać w inny sposób oznaczając
|< AWB| = α, |< DWA| = 60o - α.
Rozwiązujemy układ rownań:
1. 12/x = sinα
2. 10/x = sin(60o - α)
10 lut 23:31