Cg. geometryczny
Oluss09: W sadzie wycieto 4 drzewa zniszczone przez owady. W kazdym nastepnym roku liczba
wycinanych drzew wzrastala wedlug ciagu geometrycznego. W sumie wycieto 124 drzewa, a w
oststnim roku 64 drzewa. Oblicz, przez ile lat owady wyrzadzaly szkody w sadzie
10 lut 17:43
nocek:
4, 4*q,4*q2 , 4*q3..... 64
an= 64 an= a1*qn-1
sn= 124 Sn = a1 * (1-qn)/(1-q)
z pierwszego równania : 64=4*qn-1 qn-1 = 16
qn*q=16 to qn= 16*q
124= 4*(1-qn)/(1-q)
(1- 16q)= 31(1-q)
1-16q= 31 - 31q
15q= 30 to q=2 to qn-1 =16 to 2n-1 = 24
to n-1=4 to n=5
odp; przez 5 lat
spr; 4, 8, 16, 32, 64 w sumie = 124 drzewa
11 lut 00:35
Oluss09: dzieki wielkie
11 lut 19:30