pomozcie
monia: liczba jest 9 jest miejscem zerowym funkcji f okreslonej wzorem f(x)=x2+mx+18.wynika z
tego ze :a).f(-3)=0 b).f(3)=0 c).f(2)=0 pomozcie mi
10 lut 17:40
Szymon: nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, bo strasznie chaotycznie to zapisałaś.
skoro 9 jest miejscem zerowym funkcji to f(9)=0
czyli
f(9)= 81+9m+18=0
9m=-99 | :9
m=-11
czyli funkcja ma takie równanie:
f(x)= x2 -11x + 18
liczymy deltę:
Δ=121-72 = 49
√Δ = 7
x1 = 9
x2 = 2
Czyli odpowiedź c) bo f(2) = 0 - jest miejscem zerowym
11 lut 05:22