Układy równań
Mika: 1. Ojciec i syn mają razem 93 lata. Przed 3 laty ojciec był 2 razy starszy od syna. Ile
lat ma każdy z nich?
2. Tomek zainstalował dwie gry komputerowe. Zajęły one w pamięci komputera 240MB,
wiedząc, że jedna gra zajmuje o 30 MB pamięci więcej niż druga, oblicz ile MB zajmuje
każda z gier.
Proszę o rozwiązanie tych zadań !

Z góry bardzo dziękuje
10 lut 19:11
Tolek: X- wiek syna przed 3 laty
x+3+2x+3=93
3x=87/:3
x=29 29x2=58
Odp: Syn ma 32 lat a ojciec 61lat
10 lut 19:33
Tolek: x- pamiec zajmowana przez "mniejsza "gre
x+x+30=240
2x=210
x=105
Odp. Jedna gra zajmuje 105 a druga 135
10 lut 19:34