Pochodna funkcji - jak wyliczyć?
Lóńć: Pochodna funkcji - jak wyliczyć dla takiej funkcji na podstawie wzoru
f(x+h)-f(x)
f'=lim(h->∞) --------------
h
wzór funkcji: y=3√2x-4
i y=√x-3
10 lut 21:26
Bogdan:
f(x) = 3√2x - 4
f(x + h) = 3√2(x + h) - 4 = 3√2x + 2h - 4
(f(x + h) - f(x)) = 3√2x + 2h - 4 - 3√2x - 4 =
(3√2x + 2h - 4 - 3√2x - 4) * (3√2x + 2h - 4 + 3√2x - 4)
= ---------------------------------------------------------------------- =
3√2x + 2h - 4 + 3√2x - 4
9(2x + 2h - 4) - 9(2x - 4) 18h
= ----------------------------------- = ----------------------------------- =
3√2x + 2h - 4 + 3√2x - 4 3(√2x + 2h - 4 + √2x - 4)
6h
= -----------------------------------
√2x + 2h - 4 + √2x - 4
6h
a więc f'(x) = lim ---------------------------------- =
h→0 h( √2x + 2h - 4 + √2x - 4 )
6 3
= ---------------- = -----------
2√2x - 4 √2x - 4
W podobny sposób wyznaczamy pochodną funkcji f(x) = √x - 3
10 lut 22:22
Eta: 
podziwiam Cię Bogdanie !
10 lut 22:31
Bogdan:
Dobry wieczór Eto i dziękuję
10 lut 22:38
Eta: Witam! Witam!
10 lut 22:40
b.: test edytora wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/wzory/2352.png
11 lut 12:45
Lóńć: Dziękuję, Bogadnie

Obliczyłam w podany przez Ciebie sposób pochodną drugiej funkcji,
proszę sprawdź, czy jest dobrze rozpisane:
f(x+h)=
√x+h+3
(
√x+h-3-
√x-3)(
√x+h-3+
√x-3)
f(x+h)-f(x)=
√x+h-3-
√x-3= -------------------------------------------- =
√x+h-3+
√x-3
4
-----------------
√x+h-3+{x-3}
h 1 1
f'= lim -------------------- = ----------------- = ---------------
h→
∞ h(
√x+h-3+
√x-3)
√x-3+
√x-3 2
√x-3
Wynik się zgadza, bo sprawdziłam z kalkulatorem
12 lut 17:58
Lóńć: przy f(x+h)-f(x) oczywiście na samym końcu w liczniku 'h' zamiast '4'
12 lut 17:58
Bogdan:
Dobry wieczór
Dobrze
12 lut 18:20
Lóńć: Super, dziękuję bardzo

Pozdrawiam
12 lut 18:53