Eta:
M
1 --- pierwszy myśliwy
M
2 --- drugi
M
3 --- trzeci
zdarzenia sa niezależne!
T --- trafienie N--- nie trafiony
czyli prawdopodobieństwa dla każdego już znasz;
M
1 : P(T) = 0,8 to P(N)= 0,2
M
2: P(N) = 1/4 = 0,25 to P(T) = 0,75
M
3 : P(T)=0,9 to P(N)=0,1
Zdarzenie A ---- jeden raz trafione
czyli ( T , N, N) ( N, T, N) ( N, N,T) --- to trójki dla ( M
1, M
2, M
3
więc P(A) = 0,8* 0,25* 0,1 + 0,2*0,75*0,1 + 0,2*0,25*0,9
( oblicz to )
B --- dwa razy trafione to ; ( T,T,N) ( T,N,T) ( N,T,T)
już wiesz jak obliczyć
C --- trzy razy trafione ( czyli zamordowane na bank

)
to ( T,T,T) oblicz
D --- conajmniej raz trafione
Wprowadzamy zd. przeciwne D
' ---- ani razu nie trafione
czyli D
' : (N,N,N) oblicz
P(D) = 1 - P(D
') ---- i tyle! powodzenia w mnożeniu i dodawaniu