Help me ! Pliisss
examPle: Marysia ma duża ilość klocków w kształcie trójkątów równobocznych o boku 1 dm. Oblicz ile
takich klockow musi uzyc, aby zbudować trójkąt równoboczny o boku 2m
10 lut 18:06
yyy: α
11 maj 15:11
11 maj 19:47
Jolanta: | | √3 | | 20√3 | |
h1= |
| . h2= |
| =10√3 |
| | 2 | | 2 | |
Musi być 20 rzędów małych trójkątów
Na samej górze 1 ∆,niżej 3∆,niżej 5∆. a
1 =1 a
2=3. r=2
Na samym dole w 20 rzędzie a
20=1+(20−1)*2=39∆
Suma ∆ w 20 rzedach
| | a1+a20 | | 1+39 | |
S20= |
| *20= |
| *20=400 |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 20:11
Mila:

Można zliczać tak:
1)) dla n=3 mamy:
w pierwszym rzędzie (3+2) =5 Δ
W ostatnim − 1 Δ
2)
Osobno można zliczać Δ skierowane do góry, osobno w dół.
Razem : 9 Δ
3) dla n=4
| 4+1 | |
| *4=10 Δ skierowanych do góry |
| 2 | |
| 3+1 | |
| *3=6 Δ skierowanych w dół |
| 2 | |
Razem :16 Δ
4)
Dalsze zliczanie pozostawiam autorce zadania.
12 maj 19:12
krecik:
2 m = 20 dm, jest 20 rzędów (warstw)
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = 1, r = 2, a
20 = 1 + 19*2 = 39
| | 1 | |
1 + 3 + 5 + ... + 39 = |
| *20*(1 + 39) = 400 |
| | 2 | |
22 maj 00:00
Mila:
Podejrzewam, że to zadanie dla ucznia z SP.
22 maj 00:03
krecik:
albo
suma n początkowych liczb naturalnych nieparzystych = n2, 202 = 400
22 maj 00:21