Obliczyć procent składany
binky: Mam problem z zadaniem z procentem składanym. I szczerze mówiąc nie wiem jak sie do niego
zabrać. Możecie mi pomóc? Chociaż jak zacząć?
Bogaty biznesman chce ufundować rentę swojemu sistrzeńcowi. Jaką kwotę na początku roku
powinien on wpłacić do banku, aby siostrzeniec mógł raz na rok mieć wypłacane przez bank
10000 zł przez kolejnych 10 lat? Pierwsza wypłata ma nastąpić na koniec roku, w którym
bank otrzymał pieniądze od biznes pana. Oprocentowanie banku wynosi 7% w skali roku,
kapitalizacja odsetek następuje raz na rok.
UWAGA: Renta, to jednakowa suma wypłacana w stałych terminach przez określony szereg lat.
Osobę utrzymującą się z renty nazywa się rentierem.
10 lut 18:47
Kot: 10000*10=100000
100000=K*(1+0.07)10
100000=K*(1.07)10
K=100000/(1.07)10
K=100000/1,97
K=50761,421
musi wpłacić ≈50761 zł
10 lut 22:00
binky: No właśnie, ja tak samo zrobiłam na początku, a powinno wyjść 70236 zł.
11 lut 18:39
bolek:
osoba utrzymująca się z renty to rencista
11 lut 19:07
binky: A właśnie że rentier: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rentier
http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Szukaj?search=rencista&go=Przejd%C5%BA
16 lut 19:54