rownanie prostej
Oluss09: Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P=(0,8) i srodek odcinka AB, gdzie
A=(-1,3) , B=(3,7)
10 lut 17:55
m.: równanie prostej pokrywającej się z odcinkiem |AB|= y=x+4
współrzędne środka odcinka S=(1,5)
następnie wyznaczam Z punktu S i P równanie prostej przechodzącej przez punkt P i
otrzymuję:
y=-3x+8
10 lut 19:31
Oluss09: a mozna prosic to tak matematycznie ? wyliczajac?
10 lut 23:00
Eta:
znasz takie równanie! ( lub zapamiętaj! ... przydaje sie bardzo)
równanie prostej AB ; ( y- yA )( xA- xB) = ( x- xA)(yA - yB)
podstawiając współrzędne punktów A i B
otrzymasz równanie tej prostej< Oblicz i sprawdzisz czy "m"
podał Ci dobre równanie czyli y = x+4
Czekam na potwierdzenie> OK?
A później dalej Ci wytłumaczę !
10 lut 23:06
Eta: Jeszcze uwaga!
Używacie często takiego równania y= ax +b
ale to które Ci podałam jest prostsze w obliczeniach!
( więc zapisz i zapamietaj) OK?
10 lut 23:08
Oluss09: ok

dzieki
11 lut 14:51
Oluss09: dokladnie takie rownanie wyszlo ... y=x+4
ale teraz co dalej?
11 lut 19:01