f. homograficzna
Oluss09: Sporzadz wykres funkcji homograficznej f(x)=ax+b/x-1, wiedzac, ze do wykresu tej funkcji
naleza punkty A=(0,2) i B=(2,4)
10 lut 00:01
filip:
podstaw za x= o y= 2 b/ -1 = 2 to b= -2
za x=2 y= 4 to (2a +b)/ 1 = 4 to 2a +b= 4
więc jak b= -2 to 2a = 6 to a= 3
3x -2
czyli f(x)= ---------- D; x≠1
x - 1
3(x-1) +1 1
f(x)= --------------- = 3 + --------- wektor przesunięcia wykresu
x - 1 x - 1 1/x to u=[ 1, 3]
1
Narysuj wykres g(x) = ---- x≠0
x
i przesuń go o wektor u czyli w prawo o 1 i w górę o 3 jednostki
i to już bedzie wykres f(x)
10 lut 00:22
Bogdan:
Rozwiąż uklad równań:
a*0 + b
------------ = 2
0 - 1
a*2 + b
------------ = 4
2 - 1
10 lut 00:22
Bogdan:
Przepraszam filipie, już się zmywam
10 lut 00:22
filip: Nie " zmywaj" się ! plisss ...

będzie mi miło jak jeszcze
zostaniesz
10 lut 00:27
Bogdan:
Miałem na myśli tylko tę stronkę
10 lut 00:29
filip: OK

bo już mnie wystraszyłeś!
Miałam zamiar wrócić do kobiecej postaci
10 lut 00:39