Zad8
Oluss09: Zad8.Zestaw VI ~~>> Z cygr 1,3,4,6,7,9 tworzymy liczby czterocyfrowe parzyste o
niepowtarzajacych sie cyfrach. Ile takich liczb mozna utworzyc ?
10 lut 17:58
Eta:
parzyste to znaczy ,że w rzedzie jedności musi być 4 lub 6
więc
dwie możliwości
pozostaje tylko cztery cyfr na pozostałe miejsca
skoro nie moga sie powtarzać to
na pierwszym miejscu możemy wybrać jedną z
czterech
na drugim już tylko z
trzech a na trzecim tylko z
dwóch
czyli łącznie mamy tych możliwośći
4*3*2*2=48
10 lut 18:12
Oluss09: no ale jak to zapisac matematycznie ?
10 lut 18:19
nocek:
2*V43= 2*(4*3*2)
11 lut 00:47
Oluss09: no a powinno wyjsc 120
11 lut 19:53
ćma: I tak wyjdzie!
Pomyłka 2*V53 = 2*(5*4*3) = 20*6= 120
12 lut 02:08