jak obliczyć postać ogólna wzoru funkcji kwadratowej?
Ania: mam narysowaną w zadaniu parabole(ramiona skierowane są ku górze), na której zaznaczone
są punkty:
A(-5,0), B(-1,0), C(0,5)
a)korzystając z danych na wykresie wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej
b) oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
c) podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x-7) < f(-5)
proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do tego zadania, a zwłaszcza
do a...
10 lut 15:18
uuu: oznacza to tylko tyle że a>0;
f (x) =ax
2+bx+c
teraz rozwiązujesz ukłąd równań:
f(-5) =0
f(-1)=0
f(0)=5
z tego masz że c=5; a=1 i b==6
czyli masz f(x)=x
2+6x+5 a to już normalna funkcja kwadratowa:

dalej sobie jużp
oradzisz
10 lut 15:22
Ania: wow dzięki, no dalej to już teraz sobie dam rade

jeszcze raz dzięki
10 lut 15:28
uuu:
10 lut 15:28
Tolek: A)
Mozna to wyliczyc rowniez z postaci iloczynowej: miejsca zerowe to -5 i -1
y=a(x+5)(x+1)
Punkt C(0,5) zawiera sie w wykresie wiec :
5=a(0+5)(0+1)
5=5a
a=1
Teraz zmieniamy na postac ogolna:
1(x+5)(x+1)=1(x2+x+5x+5)= x2+6x+5 a=1 b=6 c=5
B)Wspolrzedne wierzcholka [p;q]
Xw= -b/2a = -6/2 =-3 Δ=36-20=16
Yw= -Δ/4a = -16/4=-4
Wsplrzedne wierzcholka= (-3,-4)
10 lut 15:31