bardzo trudne
daria: te zadanie mnie dobija nie wiem jak to zrobic prosze o szczegółowe rozwiazanie
wyznacz trojmian kwadratowy wiedzac,ze jego wykres przechodzi przez punkt (0,1)i
(1,-2)oraz ze dla x=1 osiaga swoja najmniejsza wartosc.narysuj wykres tej funkcji.Na
podstawie wykresu
-okresl dziedzine
-okresl zbior wartosc
-wyznacz miejsce zerowe
-okresl przedziały monotonicznosc
-okresl przedzialy w ktorych funkcja przyjmuje wartosci dodatnie
10 lut 23:46
P.: ee, latwe

Xw=-b/2a
1=-b/2a => -b=2a
y=ax
2+bx+c
podstawiasz teraz wspolrzedne z zadania
1=0*a + 0*b +c=> c=1
to samo robisz z drugim punktem
-2=a + b
-b=2a
rozwiazujesz ten uklad, wychodzi Ci a=3 i b=-6
Poradzisz sobie dalej?
11 lut 00:05
daria: PROSZE NAPISZ RESZTE NAPRAWDE NIE POTRAFIE JAK BEDZIE ZROBIONE TO MOZE DOJDE DO TEGO
11 lut 00:08
P.: -3=a+b
tak tam powinno byc

a to ' -b=2a' się wzielo ze wspolrzednej x wierzcholka
11 lut 00:09
11 lut 00:14
daria: sorki ale ja nic nie kapuje robie prace kontrolne ze 100 zadan i juz mi wszystko sie
miesza
11 lut 00:15
daria: bardzo dziekuje za pomoc ale sama nie dam rady zrobic albo jestem juz nie myslaca albo
slepa
11 lut 00:19
P.: masz funkcję f(x) = 3x2 -6x +1
-dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste
Df(x)=R
- liczysz deltę Δ=b2 - 4ac
Δ=36 -12 = 28
a teraz wspolrzedna y wierzcholka
y= -Δ/4a
y=-28/12 = -7/3
Zf(x) = <-7/3; oo)
- x1= 6-2√7 / 6
x2= 6+ 2√7 / 6
- f(X) malejaca dla x E (-∞;1>
f(x) rosnaca dla xE <1; +∞)
11 lut 00:25
P.: moze jutro cos zajarzysz
11 lut 00:27
daria: chyba faktycznie jutro tu zajrze troche dzisiaj przegiełam z tymi zadaniami bardzo ci
dziekuje za wszystko a tak wogóle to jest całe zadanie czy jeszcze cos w nim trzeba
zrobic?
11 lut 00:31
P.: jeszcze to '-okresl przedzialy w ktorych funkcja przyjmuje wartosci dodatnie'
czyli ze piszesz, ze
f(x)>0 <=> xE (-
∞;x1) u (x2;
∞)
11 lut 00:37
daria: o matko ale tego jest przepisałam to wszystko i jutro bede analizowac po kolei . bardzo
wielkie dzieki na szczescie takie zadanie z tych 100 mam tylko jedno
uffffffffffffffffff

)))))
11 lut 00:41