funkcja kwadratowa
paulina: funkcja f zmiennej rzeczywistej x z dodatnimi współczynnikami b i c dana jest wzorem f(x)
= 2x2 + bx + c . miejscem zerowym funkcji f jest liczba : -1/2 a najmniejsza wartoscia
tej funkcji jest - 49/8 . Oblicz najwieksza wartosc tej funkcji w przedziale < -1 ; 1> .
10 lut 22:18
Szymon: z treści wynika, że wartość wierzchołka -Δ/4a = -49/8
zauważ, że a =2
czyli Δ/8 = 49/8 => Δ=49 => √Δ = 7
jedno z miejsc zerowych wynosi -1/2
czyli x1 = (-b-7)/4 = -1/2 , po wyliczeniu b= - 5 a z treści wynika, że b ma być
dodatnie więc sprzeczność
x2 = (-b+7)/4 = -1/2, po wyliczeniu b=9 - zgodne z warunkami zadania.
w tym momencie funkcja ma postać f(x)= 2x2 + 9x + c
wiedząc, że f(-1/2) = 0 bez problemu wyliczamy c
f(-1/2)= 1/2 - 9/2 + c = 0
czyli c= 8/2 =4
teraz mamy kompletne równanie funkcji:
f(x)=2x2 + 9x + 4
ponieważ funkcja ma ramiona skierowane ku górze to największa jej wartość w przedziale
<-1 ; 1> będzie albo w -1 albo w 1
tak więc liczymy f(-1) = -3
f(1) = 15
czyli największa wartość funkcji w przedziale <-1;1> wynosi 15.
11 lut 06:06