filip:
rozważamy przedziałami! tak
I xI = x dla x≥0 oraz IxI = -x dla x<0
czyli 1/ x€ <0,∞) to równanie ma postać:
x
3 - x =0 <=> x( x
2-1)=0 <=> x(x-1) (x+1) =0
<=> x=0 lub x= 1 lub x= -1 ---- ten odrzucamy bo nie należy do tego
przedziału!
2/ dla x€ (-∞,0)
mamy x
3 -(-x) =0 <=> x
3 +x=0 <=> x(x
2+1)=0
tu jest tylko x=0 bo x
2 +1 zawsze rózne od zera
brak rozwiązań bo w tym przedziale x=0 nie znajduje się!
choć jest rozwiązaniem w poprzednim przedziale!
ostateczna odp: to x=0 x= 1
jeszcze Ci pokażę sprawdzenie

dla x= 0 mamy 0
3 - 0 = 0 czyli L=P
dla x= 1 mamy 1
3 - 1 = 0 czyli L=P
ale zobacz dla x= -1 (-1)
3 - 1 = -1 -1 =2 czyli L≠P
ile jest rozwiązań ? już sam widzisz! Powodzenia w przepisywaniu