,
Gosia: Bardzo potrzebuje pomocy:(
jaką część powierzchni koła może zajmować wpisany w koło trójkąt prostokątny? odpowiedź
podaj w przybliżeniu w procentach z dokładnością do jednego procentu.
10 lut 20:41
Bogdan:
α - kąt ostry w trójkącie prostokątnym
a - przyprostokątna przeciwległa do α,
b - przyprostokątna przyległa do α,
c - przeciwprostokątna,
R - promień okręgu opisanego
c = 2R, a = 2Rsinα, b = 2Rcosα,
PΔ=ab/2 = R2 * 2sinα * cosα = R2sin(2α)
maksymalna wartość sin(2α) jest równa 1, wtedy 2α = 90o i α = 45o.
Dla α = 45o pole trójkąta PΔ = R2
Pole koła PO = πR2
(PΔ / PO) * 100% = (R2 / πR2) * 100% = (100/π)% ≈ 31,031% ≈ 31%
Trochę to smutne, że do takich rachunków potrzebna jest pomoc.
11 lut 01:58
marlena:
14 gru 13:04
marlena: kąt ostry rombu45% a jegowysokosc1 oblicz pole rombu
14 gru 13:05
Mateusz:
marlena Błędna treść zadania −nie do rozwiązania
14 gru 13:07
aniabb:
a=√2
P=√2 *1 = √2
14 gru 13:09
PW: @aniubb: Paskudne zadanie, bo wynik poprawny nawet gdy rozwiązujący nie widzi
niebezpieczeństwa w sformułowaniu zadania.
A gdyby ten kąt miał 30°? To pytanie do marleny
14 gru 15:08