rownianie z modułem
bla bla: jak rozwiązać takie równanie

2x
2 - |x| - 15 = 0
|x
2 - 9 | = 9 - x
2
10 lut 21:02
Tolek: B)
-x2+9-9+x2=0
0=0
x2-9-9+x2=0
2x2=18
x2=9
x=3
10 lut 21:13
Eta:
rozpatrz przedziałami: I xI =x dla x≥0 i IxI = - x dla x<0
więc dla x€ (-∞,0) 2x2 +x - 15=0 rozwiąż
i podaj te x ,które należa do tego przedziału( jeżeli są )
podobnie: dla x€ <0,∞) 2x2 -x -15=0
jako odp; podaj wszystkie które sa rozw.
pierwszego lub drugiego równania
2/ podobnie
miejsca zerowe pod modułem to x= 3 x= -3
czyli ramiona paraboli do góry
więc: dla x€ (-∞, -3> U <3,∞) to I x2 -9 I = x2 -9
czyli rozwiąż równanie
x2 - 9 = 9 - x2
2/ dla x€ ( -3,3) to I x2 -9 I = -x2 +9
podobnie; -x2 +9 = 9 -x2 tu już widać ,że równanie tożsamościowe
bo 0=0 ale odp podajesz w tym przedziale : czyli x€(-3, 3)
czyli jest ich w tym przedziale nieskończenie wiele
Dorzuć jeszcze te które są rozwiązaniami
w pierwszym przedziale( jeżeli są )
10 lut 21:15
Eta:
I co Tolek ? 0=0 Daj odpowiedź! tak zostawić równania nie można!
Dla jakich x pozbyłeś sie modułu ? to wazne!
10 lut 21:18
Tomek: eta wpadnij do mnie na chwile do tematu
10 lut 21:19
Eta: Ok! Dawaj temat na wierzch strony o tak
10 lut 21:20