dla mnie trudne
daria: witam wszystkich czy ktos rozwiąze mi zadanie che wiedziec jak sie to wykonuje
I2-3xI≤1/2 nastepne to I2x+5/8I=6
10 lut 15:47
aaa: |2-3x|≤1/2
2-3x ≤1/2 i 2-3x ≥ -1/2
-3x ≤ 1/2-2 -3x ≥ -1/2 -2
-3x ≤ -1,5 -3x ≥ -2,5
3x ≥ 1,5 3x ≤ 2,5
x ≥ 1/2 x ≤5/6
odp. x∈ <1/2; 5/6>
|2x +5/8| = 6
2x+5/8 = 6 lub 2x + 5/8 = -6
2x = 6 -5/8 2x = -6-5/8
2x =5,125 2x = -6,625
x = 2,5625 x = - 3,3125
10 lut 16:08
Tolek: Zrobie pierwszy przyklad a ty analogicznie zastanow sie nad 2 i napisz jak ci wyszlo (tak
chyba najlepiej bedzie sie nauczyc nie sadzisz?

I2-3xI≤ 0,5
Obliczasz miejsce zerowe modulu; 2-3x=0 3x=2 /:3 x= 2/3
Wiec mamy 2 przedzialy w ktorych rozpatrzymy nierownosc:
(-
∞: 2/3> ; (2/3: +
∞)
1 przedzial:
2-3x≥0 wiec 2-3x≤0,5 -3x≤-1,5 / :-3 x≥0,5 <0,5,+
∞) oraz (-
∞: 2/3> maja
wspolny przedzial X∈<1/2 ; 2/3>
2przedzial:
2-3<0 wiec -2+3x≤0,5 3x≤ 2,5 /:3 x≤5/6 (-
∞, 5/6> oraz (2/3: +
∞) maja wspolny
przedzial
X∈ (2/3, 5/6>
Teraz dodajemy wyniki obu przedzialow i wychodzi nam ze X∈ <2/3, 5/6>
10 lut 16:10
Tolek: X∈<1/2: 5/6> (przez nieuwage pominelem 1/2 z 1 przedzialu
10 lut 16:12
Tolek: Tym sposobem mozesz rozwiazywac praktycznie kazda nierownosc wymierna, oczywiscie jezeli
bedzie wiecej modulow i miejsc zerowych bedzie tez wiecej przedzialow.
10 lut 16:13
daria: bardzo dziekuje teraz sobie to przeanalizuje zeby weszło mi do głowki buziaki dla was
10 lut 16:33
a.: guwno
10 lut 16:57
daria: ty a: puknij sie w łeb
10 lut 17:44
nani: nie weim
10 lut 19:30