wartość bezwględna
Asia: |4-x|-2|x-3|-|7-x| dla x∈(4,7) nie wiem czy dobrze zaczałam i nie wiem jak skończyć
4-x=0⇒x=4
x-3=0⇒x=3
7-x=0⇒7
10 lut 01:05
filip:
Zbadaj znaki pod modułami dla x €(4,7)
jak znak pod modułem ujemny to opuszczajac moduł
zmieniamy znaki
jak pod modułem wartość dodatnia to nie zmieniamy znaków
opuszczając moduł!
I 4 - xI jaki znak ma ? gdy x€ (4,7) napisz mi ? czekam !
10 lut 01:12
Asia: |-4+x|-2|x-3|-|-x+7|
10 lut 01:14
10 lut 01:19
Tolek: jezeli juz sprawdzilas znaki w podanym przedziale ,
nie stosuj w zapisie wartosci bezwzglednej
10 lut 01:20
filip: Tak właśnie opuszczamy moduły. ( badając znak pod nimi)
10 lut 01:20
filip: Tak Tolek! słuszna uwaga!
10 lut 01:21
Asia: a mogłabym prosić o pełne rozwiązanie

mam jeszcze kilka podobnych zadań ale chce
spróbować samodzielnie
10 lut 01:25
Tolek: |4-x|-2|x-3|-|7-x| dla x∈(4,7) = -4+x -2(x-3) -(7-x) = -4 +x -2x +6 -7 +x = -5
To wlasnie jest pelne rozwiazanie
10 lut 01:26
Asia: A Tolku mógłbyś mi to wytłumaczyć
10 lut 01:33
filip:
Tolek! a czym się rózni od Twojego ? .... moje rozwiązanie ?
Nie wiem więc co Asia jeszcze chce by jej wytłumaczyć ?
10 lut 01:44
Asia: 3|2x-1|-x-2/|x-1|-2|3x+1| dla x ∈(-
∞,-1)
jeśli dobrze zrozumiałam to powinno być tak:
-2|3x+1|+3|2x-1|-x-2/|x-1|
-6x+1+6x-x-2/x+1
10 lut 01:50
Asia: a w poprzednim przykładzie nic więcej nie trzeba dopisywać -5 jest rozwiązaniem
10 lut 01:52
10 lut 01:54
filip: NO nie napisałasś czy to jest równanie? co miałaś po prawej stronie?
bo nic nie napisałaś ? więc uznalismyz Tolkiem ,że to nie jest równanie!
Napisz to dokładnie jaka jest prawa strona ?
10 lut 01:57
Asia: to jest kreska ułamkowa / tam jest ułamek x-2/x-1
10 lut 02:00
filip:
czyli tak?
3( -2x +1) - x -2
----------------------= teraz już policzysz? tylko co masz po prawej
stronie?
- ( x-1) -2( -3x-1) no nie wiem tego? bo duchem nie jestem?
10 lut 02:06
Asia: 3|2x-1|-
x-2/|x-1|-2|3x+1| zaznaczony jest tylko ułamkiem
10 lut 02:24
Tolek: Filipie co do tamtego przykladu moje rozwiazanie nie rozni sie od twojego

. Przepisalem
poprostu wszystko do kupy, poniewaz Asia nadal myslala ze czegos brakuje. pozdrawiam
10 lut 10:39