wielomiany
Oluss09: Dla jakich a∈R wielomian W(x)=(a2+4a-5)x3+(a2-1)x2+7x-9 jest:
a) wielomianem stopnia trzeciego
b) wielomianem stopnia drugiego
c) wielomianem stopnia pierwszego ?
10 lut 17:49
Eta:
odp a) (a
2 +4a -5)≠0 wylicz i podaj
że dla a≠a
1 lub a≠a
2
do b) (a
2 +4a -5) =0
i a
2 -1 ≠0
wybierz te "a" które spełniają obydwa warunki !
do c) a
2 +4a - 5 =0
i a
2 -1 =0
wybierz te które spełniają też obydwa warunki jednocześnie
10 lut 18:25
Miły miluś: "Eta" mozesz teraz mi pocov

?
10 lut 18:28