granice
maciek: czy mogł by mi ktoś sprawdzic to zadanie
lim (1-x2)(2-x3) 2-x3-2x2+x5
→+∞ ----------------= -------------------- =
2-3x5 2-3x5
x5(2/x5 - x3/x5- 2x2/x5 + x5/x5) 2/x5- x2- 2/x3 +1
=-------------------------------------- = -------------------- =
x5(2/x5 - 3x5/x5) 2/x5-3
1
=----- = -∞
-3
10 lut 16:28
Bogdan:
Źle.
2/x5 → 0
x3/x5 = 1/x2 → 0
2/x5 → 0
odp. -1/3
Uwaga: -1/3 to nie jest -∞
10 lut 17:14
Eta:
wszystko ok! tylko odp nie jest ok!
lim = poprostu - 1/3 (wartość granicy jest stała = - 1/3
czyli ciąg zmierza do -1/3
10 lut 17:16
maciek: dziękiza pomoc
10 lut 18:00