Pati: 
na spotkaniu towarzyskim każdy uczestnik spotkania przywitał się z każdym z
pozostałych i w ten sposób wymieniono 90 uścisków dłoni. Ile osób uczestniczyło w tym
spot
( nie wiem czy to może być coś związane z wielokątami (ich boki i przekątne))
10 lut 18:04
Eta:
n (n-1) /2 = 90 n - ilość uczestników i pamiętaj ,że n€N
rozwiąż to równanie i wybierz n€N
10 lut 18:06
Pati: ale to dziwnie pierwiastek z delty później wychodzi
10 lut 18:12
Pati: Δ = 720
a pierwiastek wynosi 26,83281573,,,
y
10 lut 18:20
Eta:
Sorry "kazdy z każdym"
czyli n(n-1)=90 ( bez dzielenia przez 2
n= 10
10 lut 18:39
Pati: dzięki
10 lut 18:47
tyu: cześć
mam pytanie do tego zadania. Jeśli wita się każdy z każdym to w tym wzorze n(n−1) jest
"
n−1" dlatego, że osoba nie może się witać sama ze sobą. Taka sama zasada jak w
przekątnych wielokąta.
15 sie 09:56
15 sie 09:58
Piotr 10: W przekątnych wielokąt jest taki wzór:
15 sie 10:02
tyu: obserwuję ten wątek, ale póki co zajmuję się f.kwadratową
15 sie 10:02
5-latek: Wczoraj
Mila 
rozwalila to zadanie
15 sie 10:04
15 sie 10:06
tyu: ja mam takie zadanie
"Na spotkaniu towarzyskim każdy uczestnik spotkania przywitał soię z każdym z pozostałych i w
ten sposób wymieniono 45 uścisków.Ile osób uczestniczyło w tym spotkaniu?
myślałem, że już wiem jak to zadanie rozwiązać, bo mam tak
n * (n−1) czyli nie witam się sam z sobą, dlatego jest (n−1)
| | 1 | |
mnożę przez |
| , żeby nie uwzględniać podwójnych powitań |
| | 2 | |
takie rozwiązanie jest tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/5082.html
Wynik to 10 osób.
| | 1 | |
ale w tym wątku Eta najpierw podpowiedziała, by pomnożyć przez |
| , a potem wycofała |
| | 2 | |
się z tej propozycji.(post z 10 lut 18:39)

Przecież tu też nie liczy się podwójnych
powitań. Jeśli osoba A wita się z B, to nie uwzględnia się też powitania B z A, bo ono już
nastąpiło

Więc zadania są podobne, nawet bardzo, więc nie wiem dlaczego jest różnica we wzorze

@
5−latek ale nie widać tego rozwiązania
Mili w wątku, który podałeś
15 sie 10:16
tyu: @ 5−latek już widzę to rozwiązanie. Dużo roboty.
15 sie 10:19
Piotr 10: | | n(n−1) | |
Hmmm, według mnie wzór |
| = k jest poprawny. Na maturze próbnej co w szkole pisałem |
| | 2 | |
to miałem takie zadanie 1 pkt w zamkniętych.
15 sie 10:26
tyu: też mi się wydaje , że on jest poprawny, więc nie wiem dlaczego Eta zaproponowała zastosowanie
wzoru n(n−1)=k. Jeśli się pojawi, to ją zapytam, gdy tego nie zapomnę. Dziękuję Piotr 10
15 sie 10:28
Piotr 10: Jak będzie
Mila lub
Eta to poproś o wyjaśnienie
15 sie 10:29
tyu: tak zrobię.
15 sie 10:30
Kacper: Oczywiście poprawny jest wzór
| n(n−1) | |
| bo powitanie Janka i Zenka liczymy jako jedno  |
| 2 | |
15 sie 10:40
tyu: to dlaczego Eta zaproponowała ten wzór n(n−1)
15 sie 10:54
5-latek: Moze w tym czasie robila
π
15 sie 10:57
Kacper: Wg mnie zadanie trochę dziwnie ułożone

Jeśli potraktujemy tak jak zwykle, to okazuje się, że nie da się go rozwiązać

Czyli jednak "uścisk dłoni" musimy traktować jako "osobisty" czyli ja się witam z Marysią to
ona ma swój uścisk i ja swój
15 sie 11:05
tyu: coś takiego zauważyłem. Przy zastosowaniu tego wzoru, który podałeś o 10.40 tego zadnia się nie
rozwiąże. Czyli zadanie skonstruowane wprost na maturę
15 sie 11:09
Kacper:
Jakbym miał na maturze, to zapewne opisałbym dokładnie całą sytuację słownie i domagał się
maksa
15 sie 11:14