Kochani, pomóżcie UPROŚCIĆ wyrażenie krok po kroku:
Zbynek: | x + √3 | | x − √3 | |
| + |
| = |
| √x + √x + √3 | | √x − √x − √3 | |
14 sie 21:34
Maslanek: Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika problem sam się rozwiązuje
14 sie 21:47
Zbynek: własnie że nie, wychodzi galimatjas z samymi pierwiaskami, sprowadź do wspolnego mianownika, a
sam zobaczysz
14 sie 22:12
sushi_gg6397228:
zapisz ile wyjdzie w mianowniku
14 sie 22:13
Zbynek: Książka podaje wynik tego działania jako √2, problem w tym, że nie potrafię dojść do tego
wyniku. Myślę, że ci z Was, którzy sugerują sprowadzenie do wspólnego mianownika, powinni
najpierw spróbować swój pomysł na kartce, wtedy się przekonają, że tu potrzeba jakiegoś
sposobu. Ja próbowałem wzory skróconego mnożenia, ale bez skutku.
14 sie 22:21
Zbynek: sorry − wynik
√2 wyjdzie DLA x = 2 (gdy pod x w powyższym równaniu podstawimy 2)
14 sie 22:23
sushi_gg6397228:
policzenie wspolnego mianownika= 10 sekund
Twoja odpowiedz na moje pytanie ponad 10minut i licznik dalej bije
14 sie 22:33
Maslanek: Rzeczywiście jest taki wynik

Jeśli zaś chodzi o rozwiązanie, to nie wydaje się mało czasochłonne
14 sie 22:37
Maslanek: Ale pod pierwiastkiem tam jest minus. To sporo komplikuje
14 sie 22:38
sushi_gg6397228:
usunac niewymiernosc z kazdego osobno i potem ....
14 sie 22:40
Zbynek: to poproszę kogoś z Was uprzejmi koledzy/koleżanki matematycy o przedstawienie dojścia do
rozwiązania poniżej
14 sie 22:40
Maslanek: Za dużo roboty
14 sie 22:41
sushi_gg6397228:
1 ułamek: masz w mianowniku a+b , wiec domnoz na a−b i bedzie...
14 sie 22:42
Zbynek: to faktycznie dzięki za pomoc
14 sie 22:43
sushi_gg6397228:
za zmarnowanie ponad 3600 sekund życia
14 sie 22:45
Zbynek: zamiast się pastwić możesz łaskawie napisać jakim wyrażeniem należy rozszerzyć dany ułamek
14 sie 22:48
sushi_gg6397228:
napisalem o 22.42
14 sie 22:49
Zbynek: | x +√3 | | √x − √x − √3 | |
| * |
| |
| √x + √x + √3 | | √x − √x + √3 | |
to dokładnie robię, podobnie rozszerzam drugi ułamek i przy uzyskaniu wspólnego mianownika
√3
w liczniku mam syf, którego nie mogę skrócić. Coś muszę gmatwać w kalkulacjach, bo nie
potrafię doprowadzić do wyniku
√2 dla x=2
14 sie 22:55
Zbynek: ps w liczniku miał być + tak jak w mianowniku (chodzi o ułamek rozszerzający ułamek pierwotny)
14 sie 22:55
sushi_gg6397228:
zapisz ile wyjdzie w liczniku po przemnozenia
14 sie 22:56
Zbynek: OK.
| x +√3 | | √x − √x + √3 | |
| * |
| = |
| √x + √x + √3 | | √x − √x + √3 | |
| x√x − x√x+√3 + √3x − √3x +3√3 | |
| |
| −√3 | |
14 sie 23:07
Zbynek: | x + √3 | | √x − √x + √3 | |
| * |
| + |
| √x + √x + √3 | | √x − √x + √3 | |
| x − √3 | | √x + √x − √3 | |
| * |
| = |
| √x − √x − √3 | | √x + √x − √3 | |
| | x√x − x√x+√3 + √3x − √3x + 3√3 | |
− |
| + |
| | √3 | |
| x√x + x√x−√3 − √3x − √3x − 3√3 | |
| = |
| √3 | |
Pomimo wspólnego mianownika, nie mogę dalej uprościć wyrażeń żeby otrzymać
√2, czy ktoś może
znaleźć błąd w przeprowadzanych rachunkach ?
14 sie 23:27
Maslanek: x
√x−√3−
√3*
√x−√3 =
√x−√3 (x−
√3)
x
√x−
√3*
√x=
√x*(x−
√3)
Stąd całość licznika ma postać: (x−
√3)(
√x−√3−
√x)
Jeśli dobrze policzyłeś
15 sie 00:32
5-latek: Doprowadze CI te wyrazenia do prostzszej postaci a potem juz sam sobie policzysc
Post 23:27
najpierw uproscimy 1 wyrazenie
Wiec tak wspolny mianownik to (
√x+
√x+√3)(
√x−
√x+√3)=
(
√x)
2−(
√x+√3)
2=x−(x+
√3)=−
√3}
Wiec nasze 1 wyrazenie bedzie mialo postac
| (x+√3)(√x−√x+√3) * (−√3) | |
| =(x+√3)(√x−√x+√3) po uproszceniu |
| −√3 | |
Teraz drugie wyrazenie
Wspolny mianownik to
(
√x−
√x−√3)(
√x+
√x−√3)=x−(x−
√3)=
√3
Wiec nasze wyrazenie bedzie mialo postac
| (x−√3)(√x+√x−√3)* √3) | |
| =(x−√3)(√x+√x−√3) |
| √3 | |
Dodaj sobie te dwa wyrazenia poskracaj co sie da i licz dalej
15 sie 09:26
5-latek: | | √3−1 | | √3−1 | |
a jesli x=2 to np √x+√3=√( |
| )2 =| |
| | |
| | √2 | | √2 | |
15 sie 10:45