przeksztalc.
5-latek: MIalem sobie odpuscic ten przyklad bo jest trudny dla mnie
Jednak nie daje mi spokoju
Sprawdzic tozsamosc
| | a−a−2 | | 1−a−2 | | 2 | |
a1/2− |
| + |
| + |
| =0 |
| | a1/2−a−1/2 | | a1/2+a−1/2 | | a3/2 | |
Wyrazenie 2 ,3 i 4 sprowadzilbym do wspolnego mianownika a
3/2(a−a
−1)
Jednak autor sugeruje aby pozbyc sie np w drugim skladniku wykladnikow ujemnych wiec w tym celu
muszse pomozyc wyrazenie przez a
2
Wiec tak w liczniku dostane a
3−1 natomiast w mianowniku
a
2(a
1/2−a
−1/2)=a
5/2−a
3/2 =a
3/2(a
2/2−1)=a
3/2(a−1)
czyli moje wyrazenie bedzie wygladalo tak
| a3−1 | | (a−1)*(a2+a+1) | | a2+a+1 | |
| = |
| = |
| |
| a3/2(a−1) | | a3/2(a−1) | | a3/2 | |
A autor pokazuje takie przeksztalcenie tego wyrazenia (chodzi o mianownik )
a
2(a
1/2−a
−1/2)=a
3/2[a
1/2(a
1/2−a
−1/2)]=a
3/2(a−1) weic taki sam wyszsedl
mi wynik w mianowniku .
Ale tego jego przeksztalcenia nie rozumiem . Dlaczego tak zrobil?
Proszse o wyjasnienie pisemne i slowne szczegolowe
14 sie 09:05
Kacper: Zrobił to samo co ty, tylko rozpisał:
14 sie 09:09
14 sie 09:15
5-latek: Witam
Kacper 
To wobec tego nie wiem czy dobrze mysle ale bedzie tak
a
3/2*a
1/2(a
1/2−a
−1/2)=a
3/2(a
1/2*a
1/2−a
1/2*a
−1/2)=a
3/2(a−1)
lub moge tez zapisac to tak
a
1/2*a
3/2(a
1/2−a
−1/2)=a
1/2(a
3/2*a
1/2−a
3/2*a
−1/2) = policze sobie
| | 2 | |
gdybym mial np w ostatnim wyrazeniu |
| Tak? |
| | a1/2 | |
14 sie 09:31
5-latek: zombi NIc nie szkodzi . ja nie jestem Radek
14 sie 09:32
5-latek: A jednak
zonk
Postepujac tak samo jak w drugim wyrazenie w trzecim dostane U{a−1}{a
3/2
| | a2+a+1+a−1+2 | |
Wobec tego moje cale wyrazenie bedzie takie a1/2− |
| =0 |
| | a3/2 | |
| | a2+2a+2 | |
to a1/2− |
| =0 dalej nie wiem |
| | a3/2 | |
14 sie 13:20
Kacper: wspólny mianownik

o ile reszta jest ok
14 sie 13:22
5-latek: Pomysle jak wroce od lekarza .
14 sie 13:29
5-latek: Nie wiem Kacper czy to mi cos da bo to wyrazenie U{a2+2a+2}{a3/2 musi sie rownac
a1/2 zeby to byla tozsamosc
14 sie 18:17
Kacper: To ma być czy nie musi?
14 sie 18:24
5-latek: Sprawdz tozsamosc Takie jest polecenie.
A wiec jeszce raz
2 wyrazenie to U{a
2+a+1}{a
3/2
3wyrazenie to jesli tez pomozyny je przez a
2 to dostaniemy
| | a2−1 | | a2−1 | | a2−1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | a2(a1/2+a−1{2} | | a5/2+a3/2 | | a3/2(a+1) | |
| | a2+a+1+a−1+2 | | a2+2a+2 | |
czyli a1/2− |
| = a1/2− |
| wiec wedlug mnie nie |
| | a3/2 | | a3/2 | |
bedzie to tozsamosc bo lewa strona nie rowna sie 0
14 sie 18:40
Kacper: A jaką masz odpowiedź do tego?
14 sie 18:49
5-latek: Nie ma wlasnie do tego odpowiedzi
14 sie 18:55
Kacper: Szczerze, to czytanie tego powoduje u mnie ból głowy

daj sobie z tym spokój
14 sie 19:00
5-latek: ALe
Kacper to przy liczeniu pochodnych moze sie przydac .
A jak Pan profesor sobie zazyczy doprowadznie do najprostszej postaci
14 sie 19:02
Kacper: To niech sobie sam liczy
14 sie 19:05
5-latek: A jak trafie na Ciebie jak bedziesz profesorem
14 sie 19:32
Kacper: To wtedy dostaniesz ten przykład
14 sie 19:39
Mila:
Z. a≠0, a≠1,a≠−1
L=
| | √a*(a3−1) | | √a*(a2−1) | | 2√a | |
=√a− |
| + |
| + |
| = |
| | a2(a−1) | | a2(a+1) | | a2 | |
| | (a3−1) | | (a2−1) | | 2 | |
=√a*[1− |
| + |
| + |
| ]= |
| | a2(a−1) | | a2(a+1) | | a2 | |
| | (a3−1) | | (a2−1) | | 2 | |
=√a*[1− |
| + |
| + |
| ]= |
| | a2(a−1) | | a2(a+1) | | a2 | |
| | a3−a2−a3+1 | | a2−1+2*(a+1) | |
=√a*[ |
| + |
| ]= |
| | a2*(a−1) | | a2(a+1) | |
| | √a | | −a2+1 | | (a+1)2 | |
= |
| *[ |
| + |
| ]= |
| | a2 | | a−1 | | a+1 | |
| | √a | | −a2+1 | | (a+1)*(a−1 | |
= |
| *[ |
| + |
| ]= |
| | a2 | | a−1 | | a−1 | |
| | √a | | −a2+1+a2−1 | |
= |
| * |
| =0=P |
| | a2 | | a−1 | |
14 sie 20:54
5-latek: Dziekuje

Jak zwykle jestes niezastapiona
Milu 
Dziekuje dzisiaj bo wczoraj zle sie poczulem i musialem odejsc od komputera .
Mialem pomysla zeby tak zaczac tak jak TY to zrobilas ale zasugerowalem sie podpowiedzia autora
i wyszlo to co wyszlo
15 sie 10:55
Kacper: Mila jak ty masz cierpliwość tyle klikać
15 sie 11:15
5-latek: A widzisz
Kacper kobieta jest bardziej wytrzymalsza od mezszczyzny

Ma tez wiecej cierpliwosci .
Poza tym ile trzeba miec praktyki (tzn ile trzeba rozwiazac takich i innych przykladow ) zeby
nie dac sie od razu wciagniac do wyciagania wspolnego mianownika tylko spokojnie
przeksztalcac tak jak tutaj i najpierw wspolny mianownik 1 z 2 i potem 3 z 4 po
wyciagnieciu
√a przed nawias

Dla mnie byl ten przyklad trudny . Mysle jednak ze nawet niektorym studentom tez sprawil by
wiele klopotow
Wiec tym bardziej naleza sie podziekowania
15 sie 17:25
Mila:
15 sie 17:26
Godzio:
@
5−latek,
mężczyzny, a nie "sz"
15 sie 18:09
5-latek: Godzio Chlop zawsze bedzie chlop
15 sie 21:00