matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.10.2009
Zadania
Odp.
1
mika:
Rozwiąż równanie : x
3
−5x−4=0
0
kamil:
Dla jakich m∊(3;5) zbiór { (x,y): x
2
+ y
2
< m i xy≥2} jest pusty? Proszę o pomoc
3
Iwona:
Kąt α jest ostry i tgα =
√
2
Wówczas: α<30
0
12
Paula:
(2
√
3
+6) *
√
3
moze mi ktos to policzyc
2
2
√
3
+6
i czy da sie jeszcze to jakos uproscic
2
2
kamil:
Zadanka Pomocy
15
Potrzebująca pomocy:
Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać? Proszę. 1Oblicz pole ograniczone wykresami funkcji: y=x
2
− 9, y= −x
2
+ 3x
8
Olkaaa.:
.Kąt α jest ostry i sin α =
3
11
. Wówczas cosα jest równy
0
Ania:
problem z granica:(:( prosze o pomoc
2 −
√
x
lim =
3 −
√
2x+1
x→4
6
NAtalija :*:
Pierwszy przykład: I
3
4
x−4I≥0
1
kasia:):
funkcjee kasia
: Suma dł boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką dł
1
kama:
pewna liczba która kończy się cyfrą 2 ma tę własność że jezeli przestawimy ostatnią jej cyfrę na pierwszą pozycję to otrzymamy liczbę dwukrotnie większą znajdź liczbę o tej wartości.
3
Sandra:):
Jest 100 osób którzy się witają. Ile jest uścisków dłoni
?
13
damian:
Czy mógłby mi ktoś pomóc przy macierzy?
4
kasia:):
Suma dł boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką dł powinna mieć ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwe największe? jakie jest to największe pole?
4
Olkaaa.:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0 Może mi ktoś pomóc? od czego powinnam zaczać? od
2
Olkaaa.:
Punkty A = (− 9,− 3) i B = (5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC , w którym AB jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox .
27
Goska :
Oblicz objetosc stozka powstalego w wyniku obrotu: trojkata rownobocznego o boku 4 cm wokol wysokosci
10
Beata:
Znowu proszę o pomoc
Same problemy mam z tą matematyką
1
Władzioo:
Tworząca stożka ma długość l jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
9
Ania18:
Mam problem z zadaniem domowym nic mi nie chce wyjść
Proszę o pomoc
1
piotrek:
jak wyprowadzic wzor na pochodna z lnx ? jakos nie mogę dojsc do
1
x
4
Help:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla ktorych wartość wyrażenia
x
4
− 4x
2
+ x +6
x +2
jest liczbą całkowitą.
3
Koczer:
Witam
4
Kuba:
witam, mam problem z zadaniem z prawdopodobienstwa
7
Monia:
Wyłącz czynnik przed pierwiastek:
4
Ana:
Oblicz pole prostokąta o wymiarach
1
Paula:
W trójkącie prostokątnym ACB,gdzie kąt przy wierzchołku A ma miarę 60stopni,poprowadzono dwusieczną kąta prostego,która podzieliła przeciwprostokątną AB na odcinki o długościach
4
Fajny:
Stosunek cyfr jedności do cyfr dziesiątek w pewnej liczbie dwucyfrowej jest równa 3:1. Wyznacz tę liczbę, jeśli wiadomo, że różnica liczby i przestawionych cyfrach i podwojonej początkowej
4
Fajny:
W pewnej liczbie dwucyfrowej suma cyfr dziesiątek i połowy cyfry jedności wynosi 6. Wyznacz tę liczbę, jeżeli wiadomo, że suma tej liczby i liczby o przestawionych cyfr jest równa 110.
4
Monia:
Oblicz pole prostokąta o wymiarach
3
Ona_18:
Odcinek AB jest wysokościà trójkąta równobocznego. Oblicz długość boku trójkąta, jeśli wiadomo,że:
1
Adamxs:
Problem z takim zadaniem mam: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 16 obraca się wokół przeciwprostokątnej.Oblicz
3
Ona_18:
Rozwiąż równanie
x+6
x−2
=
2x+4
x−2
0
Martuśś:
Proszę o pomoc
Będę wdzięczna W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości h=5cm ściany boczne są nachylone do
5
Pati :
Pomocy : skonstruuj na osi
√
2
2
Monia:
W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe √10 cm i √14,4 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
2
Lookas:
Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do 24 lat, jeśli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik?
3
NIKA:
Zamień ułamki okresowe na zwykłe: a) 0,(5)
1
Pomocy:
Rozłóż wielomian na czynniki. a) x
5
+10x
4
+x
3
+10x
2
1
Ania:
3
√
343
,
3
√
2,744
2
Izulkaa ... Błagam o pomoc !:
POMOCY ! proszę o pomoc w tym przykładzie :
0
Paula:
Prosze o pomoc
W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty,a kąt przy wierzchołku A ma miarę 30stopni.Na przyprostokątnej AC wybrano taki punkt D,że trójkąt BCD
1
Magolek:
Wiadomo, że a= 3 log
8
4, zatem a jest równe
12
OlaT_T:
Proszę również o obliczenia
23
POMOCY !:
proszę o pomoc w tym przykładzie : 1) oblicz:
1
Gabii :):
Cześć. Właśnie wróciłam ze szkoły i mam takie zadanka do domu mógłby mi ktoś pomóc z nimi. Byłabym wdzięczna.
5
Beata:
Mam malutki a w zasadzie olbrzymi problem z tymi zadaniami
Prosiłabym o pomoc
14
Magda:
Proszę o sprawdzenie tych zadań−są proste,ale nie chce popełnić jakiegoś głupiego błędu
(podaje tylko wyniki) Może ktoś podpowiedzieć czy są dobre?
16
new:
ile jest liczb a)trzycyfrowych
2
Ona_18:
Punkt A =(
√
3
, a} należy do prostej o równaniu p[3}x−2y+3
√
3
=0. Wynika stąd , że :
1
Ona_18:
Funkcja określona wzorem f(x)= x+2 dla x≤0 , 1 dla x=1 , 0 dla x=2 jest :
1
Ona_18:
Suma dwóch liczb niewymiernych :
1
Ona_18:
Liczna x=
n+2
n
jest liczbą całkowita. Liczb naturalnych n spełniających warunki zadania :
1
Ona_18:
Wartość wyrażenia W (−3)
3
* (
√
3
do potęgi −4) pomnożono przez 2. Wartość tego wyrażenia to :
2
aga:
proszę o pomoc: metalową kulę o promieniu R=3 przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
1
nick:
Dany jest zbiór Ω={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} oraz zdarzenia A={1, 2, 3, 4, 5} , B={2, 4, 6, 8, 10}
2
nick:
Oblicz P(A∩B), wiedząc że: P(A)=12 , P(B')=710 , P(A∪B)=710
1
nick:
Oblicz objętość czworościanu foremnego o krawędzi długości 6 cm
7
nick:
Oblicz promień i objętość kuli wpisanej w sześcian, jeżeli długość przekątnej sześcianu jest równa 6 cm
1
nick:
Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 4 cm
4
patryk:
Dla jakich wartosci parametru m wielomian w(x)=(m−2)x
4
+(4m−6)X
2
+5m−6 ma 2 pierwiastki?
3
kaz:
w szpitalu przyszły na świat noworodki o wagach 2240, 2500, 2500, 2540,2650, 2680, 2750, 2800 itd.
1
ULAA:
Czwarta część pewnej liczby dwucyfrowej jest równa sumie jej cyfr. jeżeli między cyfry tej liczby wstawimy zero, to otrzymamy liczbę 8,5 razy większą. jaka liczba ma tę własność
7
pigi:
dany jest trapez którym podstawy mają długość 4 cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30 stopni i 45stopni.Oblicz wysokość tego trapezu
2
eco:
∫
√
x
ln x dx
3
YoLman:
Wykaz ze funkcja jest nieparzysta
1
Anna:
Rozwinięcie dziesietne ułamka 1/99 to 0,01010101010101..Poniżej zapisano rozwiniecia dziesiętne czterech ułamków .Spróbuj zgadnąc ,jakie to ułamki .
6
Anna:
Podaj 3 liczby mniejsze od liczby 7,0(23) i większe od 7 , które mają rozwinięcia dziesiętne skończone .
4
Anna:
3
krukowski:
1.oblicz pole rombu o obwodzie 68 cm, wiedząc że jedna z przekątnych rombu jest 14cm krótsza od drugiej. dziekuje za pomoc