Prosze o pomoc
Anna:
Pewien ułamek zwykły ma rozwiniecie dziesiętne 0,(1234). Jaka jest w tym rozwiązaniu dwudziesta
cyfra po przecinku? ........
A jaka jest cyfra sto pierwsza? .........
8 paź 00:10
b.: a) policz do dwudziestu

:
0,12341234123412341234123412341234...
8 paź 00:15
Bogdan:
Przecież to widać. Cyfra 1 jest pierwszym, piątym, dziewiątym, ... miejscu.
Cyfra 2 jest drugim, szóstym, dziesiątym, ... miejscu.
Np. na 253 miejscu jest ( 253 : 4 = 63 + reszta 1) cyfra 1, a na 79 miejscu jest (79 : 4 = 19
+ reszta 3) cyfra 3, na 200 miejscu jest (200 : 4 = 50 + reszta 0) cyfra 4, itd.
8 paź 00:24
Anna: 4 ?
8 paź 00:25
Anna: dziekuje za pomoc i pozdrawiam
8 paź 00:26