matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę:
eco:
∫
√
x
ln x dx
8 paź 09:44
AS:
A = |
√
x
*lnxdx Stosuję całkowanie "per partes" u = lnx dv =
√
x
dx = x
1/2
dx
dx
x
3/2
2
du =
v = |x
1/2
dx =
=
*x
3/2
x
3/2
3
2
2
dx
A = u*v − |v*du =
*x
3/2
*lnx −
*|x
3/2
*
=
3
3
x
2
2
2
2
x
3/2
*x
3/2
*lnx −
*|x
1/2
dx =
*x
3/2
*lnx −
*
=
3
3
3
3
3/2
2
4
2
4
*x
3/2
*lnx −
*x
3/2
=
*x*
√
x
*lnx −
*x*
√
x
+ C (stała)
3
9
3
9
Proszę sprawdzić przez różniczkowanie czy obliczona całka jest poprawna.
8 paź 10:54
eco:
dziękuję za pomoc
8 paź 11:52