Funkcja parzysta
YoLman: Wykaz ze funkcja jest nieparzysta
f(x) Log10 (x+√1+x2)
8 paź 09:35
YoLman: troche mi sie rozjechal logarytm jest to oczywiscie log10
8 paź 09:35
AS: Funkcja f(x) jest nieparzysta jeśli spełnia warunek f(−x) = −f(x)
w swojej dziedzinie.
Pomijam w obliczeniach podstawę
f(x) = log(x +
√1 + x2)
f(−x) = log(−x +
√1 + x2) = log(−(x −
√1 + x2)) =
| | x + √1 + x2 | |
log(−(x − √1 + x2)* |
| ) = |
| | x + √1 + x2 | |
| | x2 − (1 + x2) | | −1 | |
log(− |
| ) = log(− |
| ) = |
| | x + √1 + x2 | | x + √1 + x2 | |
| | 1 | |
log( |
| ) = log1 − log(x + √1 + x2) = −log(1 + √1 + x2) = −f(x) |
| | 1 + √1 + x2 | |
bo log1 = 0
8 paź 11:12
AS: W końcowej części zakradł się błąd (ten paskud chochlik)
W ostatnim wierszu w mianowniku zamiast 1 ma być wpisane x.
8 paź 11:41