liczby i wyrażenia algebraiczne
OlaT_T: Proszę również o obliczenia
1.Wartość wyrażenia 2
√18 +
√50− 4
√2 jest równa?
2.Mama wydała 15,40zł w sklepie spożywczym i było to 7% wszystkich jej pieniędzy. Przed
pójściem do sklepu wydała....?
3.Zapisz w jak najprostszej postaci wyrażenie: (5+2a)
2 + (3a − 5)(3a+5)
i oblicz jego wartość dla a=−4.
4. Do gimnazjum numer 1 w Solółce uczęszcza 1018 uczniów, w tym 521 chłopców. Oblicz (z
dokładnością do 1%), jaki procent wszystkich uczniów tego gimnazjum stanowią chłopcy.
5.W numerze telefonu Marty występują tylko dwie różne cyfry,których suma jest równa 9. Jedna z
cyfr występuje dwa razy,druga cztery razy,a suma wszystkich sześciu cyfr wynosi 30. Jaki numer
telefonu może miec Marta,jeżeli jest on liczbą,która czytana od końca jest równa czytanej od
początku? Podaj wszystkie możliwości.
| | 1 | |
6.Rozwinięciem dziesiętnym ułamka |
| jest...? |
| | 4 | |
7.Wojtek kupił bilet do kina za 10 zł i książkę za 15 zł. Jaki procent wydanych pieniędzy
stanowi cena biletu?
| | √3 | |
8.Usuń niewymierność z mianownika w wyrażeniu |
| . |
| | 2√3−1 | |
| | (a+b)h | |
9.Wyznacz "a" ze wzoru P= |
| . |
| | 2 | |
10. Maria jest o 7 lat starsza od Kuby. Za 3 lata będzie 2 razy starsza od Kuby. Ile lat ma
Kuba?
8 paź 16:19
kaz: 2√18+√50−4√2=2√2*9+√2*25−4√2=6√2+5√2−4√2=7√2
8 paź 16:59
Czarnetka: 1.
2√18 + √50− 4√2=6√2+5√2−4√2=7√2
3.
(5+2a)2 + (3a − 5)(3a+5)=25+20a+4a2+9a2+15a−15a−25=13a2+20a=20*(−4)2 +20*(−4)=208−80=128
4.
521/1018≈0,511≈51%
6.
nie wiem co to za filozofia..dzielisz 1 przez 4...
7.
10/25=0,4=40%
9.
P=[(a+b)*h]/2 //*2
2P=(a+b)*h //:h
2P/h=a+b //−b
(2P/h)−b=a
10.
x − wiek Marii
y − wiek Kuby
y+7=x
x+3=2(y+3)
x=11
y=4
8 paź 17:00
OlaT_T: Wielkie dzięki wszystkim...
Jeszcze tylko 1,5 i 8 zadanie,kto by umiał to proszę o rozwiązanie.
8 paź 17:11
Czarnetka: 1? jest rozwiązane już dwa razy..
8 paź 17:14
Jasper: | | √3 | | √3 | | 2√3+1 | | 6+√3 | |
8. |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | 2√3−1 | | 2√3−1 | | 2√3+1 | | 12+2√3−2√3−1 | |
8 paź 17:22
OlaT_T: Czarnetka sorry...drugie
8 paź 17:24
Jasper: PS
Przykład rozwiązania zadania 8 masz tutaj:
1134
8 paź 17:24
Jasper: Polecenia do zadania 2 nie rozumiem − napisz je jeszcze raz

ale przypuszczalnie musisz to
wyliczyc z proporcji. (jeśli się mylę to mnie poprawcie

)
8 paź 17:26
OlaT_T: 2.Mama wydała 15,40zł w sklepie spożywczym i było to 7% wszystkich jej pieniędzy. Przed
pójściem do sklepu MAMA MIAŁA**...?
Jasper miałeś rację..pomyliłam się trochę w słówkach.
8 paź 17:31
Jasper: 2.
x− kasa jaką miała mama przed pojsciem do sklepu
15,40zl − tyle wydała
100% −−−−−−−− x zł
7% −−−−−−−−15,40zł
Mama miała 220zł
Sprawdzenie:
220zł*7% =220*0,07=15,40zł
Ja bym to tak zrobił, aczkolwiek może ktos ma inny pomysł?
8 paź 18:17
Maupqa:
Ze wzoru wyznacz b.
20 paź 19:25
Maupqa: Zapisz wyrażenie (x + 10)(x − 5) − (x2 − 25) w jak najprostszej postaci i oblicz jego wartość
dla x=3.
20 paź 19:28