matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.5.2016
Zadania
Odp.
1
pablito:
tak
5
hegel:
Dla jakich n€C wartość wyrażenia 4n−5/2n−1 jest liczbą naturalną?
14
Prawdopodobny :
Cześć!
Mógłby ktoś spojrzeć czy dobrze rozwiązuję to zadanie?
1
hegel:
na okręgu o promieniu długości 4 opisano trójkąt rownoramienny o jednym z kątów o mierze 120. ,Oblicz długość podstawy tego trójkata.Wynik podaj z dokładnością do 10
−
1
3
.:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest czworokąt ABCD . Przekątna AC tego czworokąta ma długość √ −− 10 3 , a kąt ADC ma miarę ∘ 1 20 . Każda krawędź boczna tego ostrosłupa ma tę samą długość
9
carola:
Tak sie zastanawiam, bo przerabiam teraz w szkole trygonometrie i robie ją jeszcze z kielbasy, gdzie jednak trzeba juz troche bardziej kombinowac 😀
7
Paweł:
http://matematyka.pisz.pl/forum/289279.html Nie bardzo rozumiem prawej strony równania z rozwiązania. Dlaczego w mianowniku przy q jest kwadrat a w liczniku jest samo q? Bardzo prosze o wyjaśnienie
1
mia:
Przez środek boku trójkąta równobocznego poprowadzono prostą nachyloną do tego boku pod kątem α, gdzie α∊(0;90). W jakim stosunku ta prosta podzieliła pole trójkąta?
5
Siwekkk:
Rozwiąż trójkąt ABC, jeśli: b = 4, c=2, kąt α = 120
1
mia:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b. Wykaż, że długość odcinka zawartego w dwusiecznej kąta prostego o końcu leżącym na przeciwprostokątnej wynosi d=(ab
√
2
)/(a+b).
6
marcin:
(3
119
+3
119
+3
119
)
5
=
1
mia:
W trójkąt T o kątach: α, β, π−α−β wpisano okrąg O o promieniu r. Wyznacz pole trójkąta, którego wierzchołkami są punkty styczności trójkąta T i okręgu O.
6
lis:
W trójkącie ABC dane są: |AC|=6, |BC|=3
√
2
i kąt BAC=30. Jaką miarę może mieć kąt ACB?
10
elis:
Sinus kąta przy podstawie trójkąta równoramiennego wynosi 0,6. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy: A. 25 B. 28 C.30 D. 32
2
Lukas:
Gdybyście nie zdali to pamiętajcie !
2
marcin:
(3
10
*3
20
)
6
=
9
z:
ktos sie zna na jednostkach? czy 1 μU/ml to1μlU/ml?
5
Michał :
y'*x
2
Oblicz równanie różniczkowe
−e
−2y
=O dla y(1)=0
lnx
1
Krzysiek:
Co to jest logarytm dyskretny?
4
Drugaklasa:
1)
4
Kazimierz:
Hejo
Mam pytanie co do granicy jednostronnej funkcji w punkcie. Przykładowo mam lim(x3 + 64)/(x2 +
23
Janek191:
@ Bezendu
6
fiz666:
:::rysunek::: odstawą ostrosłupa ABCDS jest trapez ABCD . Przekątna AC tego trapezu ma długość 8
√
3
, jest
5
Inżynier:
Proszę o pomoc jak się do tego zabrać. Znaleźć punkt na prostej o równaniu
x+2
3
=
y−3
−2
=
z+2
4
13
Karol:
−3x
max i min lokalne
x
2
+1
3
Karol:
−3x
max i min lokalne
x
2
+1
13
Santa:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozwiązałem?
40
6latek :
I tak za daleko masz do Wroclawia
Metis
3
maturzysta:
W zadaniu 33 na dzisiejszym egzaminie wyliczyłem tylko a=6 i na tym zakończyła się moja twórczość. Ile punktów uzyskam za tę wypoconą krawędź równą 6? Dwa punkty?
2
Paweł:
W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj zbiór tych wszystkich punktów o współrzędnych (b,c), dla których różne pierwiastki x1, x2 równania x
2
−bx−2c=0
2
teczowamar:
POMOCY. Pisałam maturę, miałam nierówność i wyszło w niejj ze x∊(0:2) tylko ja oczywiście zamiast
7
endlo:
A taka sprawa w zadaniu 30 na maturze zapisałem ile wynosi an ile wynosi a(n+1) i potem zamiast napisać
13
Aaaaaaa:
Witam. Chciałam tylko zapytać, ponieważ dziś na maturze było równanie kwadratowe. Wyszło mi że x=4 x=3 x=−5 a w odpowiedzi napisałam że x=4 lub x=3 lub x=−5 i chciałam wiedzieć czy dosane
1
ppp:
(0,5)
x
2
* 2
2
x
+
2
=
1
64
1
Paweł:
Rzucamy dwukronie sześcienna kostką do gry i rozpatrujemy zdarzenia:
7
esd:
Proszę o pomoc! Funkcja g określona jest w następujący sposób: g(x)=|f(x−1)+2|. Podaj zbiór rozwiązań
0
nikkki:
Prawdopodobieństwo pewnego zdarzenia A ⊂ Ω jest funkcją zmiennej x i wyraża się wzorem x
3
(1−x)
2
, gdzie x ∊<0,1>. Wyznacz największą wartość prawdopodobieństwa tego zdarzenia.
2
matura16:
stara matura 2016 −− arkusz http://p.iplsc.com/-/0005GJ5XBHGTQCHG.pdf
3
ppp:
Ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 3?
7
6latek :
Mam taki algorytm przybliżonego rozwiazywania równania W(x)=0 metoda średnich arytmetycznych Nie narysuje go tutaj bo zle się piszse i mało miejsca
11
Leni:
Witam , mam problem ponieważ nie wiem jak wymnożyć : a) x(ax+b)
2
9
matuura :):
8π
4
mikii7:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym wynosi h
2
=a*b.
2
szarlotka:
w zadaniach z bryłami czesto spotykamy sie z wyrazeniami ze wszystkie krawedzie sa nachylone do podstawy pod tym samym katem lub wszystkie sciany sa nachylone pod tym samym katem i ta ma
4
Paweł:
Mam problem z zadanie z prawdopodobieństwa:
2
mat:
Czy to możliwe bym miał inną kolejność wariantów abcd, na maturze. Bo jestem pewny zy inaczej mialem ustawione odpowiedzi niz na tej co wstawilo cke na swoja strone
4
Hutres:
Cześć, mam problem z zadaniem. Wykaż, że liczba x = ∛(9√3+11√2) – √(5+2√6) jest całkowita.
2
szarlotka:
hejka
mam pytanie czy jak mamy przyklad sin2x + sin4x to to sie = 2sin3xcosx czy −2sin3xcosx ?
1
mikii7:
Trójkąt ABC, którego obwód jest równy 55, jest podobny do trójkąta o bokach długości 4,8,10. Oblicz długości boków trójkąta ABC.
4
mikii7:
Witam! Mam pytanie. Dane jest zadanie o następującej treści:
1
Robert:
Dzień dobry, mam takie zadanie Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru
1
Jacek:
Wykaż ,że dla każdej liczby naturalnej n większej od 2 zachodzi równość: log
3
2*log
4
3*log
5
4*...*log
n+1
n=log
n+1
2
7
patust:
oblicz pole powierzchni obszaru
1
y=
x
2
(x+1)
y=0
1
mikii7:
Dany jest trójkąt ABC o bokach długości 6,8,12. Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' jest równy 16 oraz trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Jaka jest skala podobieństwa tych trójkątów?
157
takamyśl:
100%
1
Jacek :
Uzasadnij ,że dla dowolnych dodatnich liczb a i b, takich ,że a+b>1, prawdziwa jest nierówność: log
a+b
a+log
a+b
b≤2(1−log
a+b
2)
1
mikii7:
Dany jest trójkąt ABC o bokach długości 6,8,12. Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' jest równy 16 oraz trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Jaka jest skala podobieństwa tych trójkątów?
1
Jacek :
Uprość:
1
1
1
+
+....+
log
x
2*log
x