matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Michał :
y'*x
2
Oblicz równanie różniczkowe
−e
−2y
=O dla y(1)=0
lnx
5 maj 20:51
Jerzy:
Rozdziel zmienne :
dy
lnx
dy
lnx
= e
−2y
*
⇔
=
dx
dx
x
2
e
−2y
x
2
5 maj 20:56
sew:
Zacząć przez rozdzielenie zmiennych. A później liczyć całki.
lnx
∫e
2y
dy=∫
dx+c
x
2
5 maj 20:58
Jerzy:
lewa elementarna, prawa przez części:
1
v ' =
u = lnx
x
2
1
1
v = −
u' =
x
x
5 maj 21:02
Michał :
dy
całka ma być z
?
e
−2y
5 maj 21:10
Jerzy:
To to samo co ∫e
2y
dy
5 maj 21:26