| 1 | ||
| x2(x+1) |
| 1 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
| x2(x+1) | x+1 | x | x2 |
| 1 | ||
Nawet jeśli po x, to lepiej podstawić t = | . | |
| x |
| 1 | A | Bx+C | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
| x2(x+1) | x | x(1+x) |
| 1 | A | Bx+C | |||
dx=− | + | ||||
| x2(x+1) | x2 | x(1+x) |
| 1 | 1 | 1 | ||||
∫ | dx=− | −∫ | dx | |||
| x2(x+1) | x | x(1+x) |
| 1 | 1 | (1+x)−x | ||||
∫ | dx=− | −∫ | dx | |||
| x2(x+1) | x | x(1+x) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫ | dx=− | −(∫ | dx−∫ | dx) | ||||
| x2(x+1) | x | x | 1+x |
| 1 | 1 | 1+x | ||||
∫ | dx=− | +ln| | |+C | |||
| x2(x+1) | x | x |