Mnożenie..
Leni: Witam , mam problem ponieważ nie wiem jak wymnożyć :
a) x(ax+b)2
b) (x−1)2(x+2)
c) ax(x+b)2
Potrafię używać wzorów skróconego mnożenia , ale nie wiem czy najpierw użyć wzorów , czy
wymnożyć to co jest przed nawiasem?
5 maj 15:28
Jerzy:
Najpierw wzory
5 maj 15:29
Leni: Czyli że w a) Będzie x(a2x+2ab+b2) czy x(ax2+2axb+b2) ?
5 maj 15:35
Jerzy:
Ani tak,ani tak
5 maj 15:40
Leni: x(ax2+2ab+b2) ?D:
5 maj 15:42
Jerzy:
x(a2x2 + 2abx + b2)
5 maj 15:44
matura16:
a) x(a2x2+2abx+b2)=.........
5 maj 15:45
Leni: dziękuje

a jak b i c?
5 maj 16:05
Janek191:
b) ( x2 − 2x + 1)*( x + 2) = ...
5 maj 16:07
Leni: b) (x2−2x+1)(x+2) ?
c) ax(x2+2bx+b2) ?
dobrze? ;x
5 maj 16:07
Janek191:
c) a x*( x2 + 2b x + b2) = ...
5 maj 16:08
Leni: a) x(a2x2+2abx+b2)= a2x3+2abx2+b2x
b) (x2+2bx+b2)(x+2) =x3+2x2−2x2−4x+x+2 = x3−3x+2
c) ax(x2+2bx+b2) = ax3+2abx2+ab2x
tak? ;x
5 maj 16:15