podobieństwo figur
mikii7: Witam!
Mam pytanie. Dane jest zadanie o następującej treści:
Trójkąty ABC i A’B’C’ są podobne.
Podaj skalę podobieństwa.
Celowo nie podaję tutaj długości boków. Chodzi mi o to czy w przypadku tak sformułowanego
zadania można uznać za poprawną zarówno odp. np. k=1/2 jak i k=2?
Dziękuję za odp.
Albo: trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. to czy słusznie sądzę, że k=a'/a a dlaczego
nie k=a/a' ?
5 maj 13:45
zef: Moim zdaniem jeśli w poleceniu nie pytają "w jakiej skali trójkąt ABC jest podobny do A'B'C'"
lub odwrotnie to obie odpowiedzi są poprawne. Najlepiej pisać odpowiedź trójkąt ABC jest
podobny do A'B'C' w skali...
5 maj 13:47
mikii7: Na przykład trójkąt ABC (długość boku a=5) jest podobny do trójkąta A'B'C' (długość boku
a'=10).
To czy skala wynosi k=10/5=2 ? Czyli dzieli się długość boku drugiego przez pierwotną długość?
Czy ja dobrze myślę?
5 maj 13:51
mikii7: Trójkąt A'B'C' jest podobny do trójkąta ABC wskali k=2? Czy to dobra odpowiedź?
5 maj 13:52
Janek191:
| | IA'B 'I | |
k = |
| bo I A ' B 'I = k*I AB I |
| | IAB I | |
5 maj 14:26