5 maj 22:12
Mila:
(1−q2)=(1−q)*(1+q)
q≠1
Skrócono przez (1−q)
5 maj 22:16
Paweł: A mogłabyś Milu pokazać jaka była początkowa postać prawej strony równania przed skracaniem?
5 maj 22:18
Paweł: Albo ktoś inny jakby był chętny pomóc
5 maj 22:29
Mila:
a
n− c. geometryczny zbieżny
a
1, |q|<1
| | a1 | |
S= |
| suma wszystkich wyrazów ciągu an. |
| | 1−q | |
a
2,a
4,a
6, ... parzyste wyrazy ciągu:
a
1*q, a
1*q
3, a
1*q
5, ...
| | a1q3 | |
Q= |
| =q2 iloraz nowego ciągu |
| | a1*q | |
================== teraz porównanie:
S=7*S'
| a1 | | a1*q | |
| =7* |
| /*(1−q) |
| 1−q | | (1−q)*(1+q) | |
7q=1+q
6q=1
======
5 maj 22:33
Janek191:
| a1 | | a1*q | |
| = 7* |
| / * ( 1 − q) |
| 1 − q | | (1 − q)*(1 + q) | |
a
1*(1 + q) = 7 a
1 q / : a
1
1 + q = 7 q
6 q = 1
5 maj 22:34
Paweł: Baardzo dziękuje za piękną odpowiedź
5 maj 22:38
Mila:
5 maj 22:40