ciąg geometryczny
róża1996: Ciąg geometryczny (an), określony dla n większe równe 1, jest zbieżny i ma wszystkie wyrazy
dodatnie. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest 7 razy większa od sumy wszystkich jego
wyrazów o numerach parzystych. Wyznacz iloraz tego ciągu geometrycznego.
14 kwi 20:12
Eta:
| a1 | | a1*q | |
| =7* |
| ⇒ a1(1+q)=7a1q /:a1 ⇒ 7q= 1+q ⇒ q=.... |
| 1−q | | 1−q2 | |
14 kwi 20:28
Janek191:
CIą o wyrazach parzystych:
b1 = a1 q
b2 = a1 q3
q1 = q2
bo
a1, a1 q, a1 q2, a1 q3, a1 q4, ...
5 maj 22:16
Janek191:
Ciąg o wyrazach ...
5 maj 22:16