Studia
Metis: kyrtap
Powiedz, czy jeśli poszedłbym na twój kierunek, to po roku mógłbym przenieść się, albo po
prostu zacząć równolegle drugi kierunek bez względu na wynik maturalny ?
Nie mogę znaleźć takich informacji na stronie PWr.
5 maj 20:01
Eta: Poczekaj do poniedziałku! będzie 100%
5 maj 20:03
bezendu:
Zacząć drugi kierunek równolegle bez względu na wyniki ?
Zapomnij, na oba kierunki przechodzi się taką samą rekrutacje
Po semestrze możesz się przenieś na wydziale na inny kierunek (ale mogę być problemy) a jeśli
chcesz z wydziału na wydział to też nie będzie problemu.
5 maj 20:04
Metis: Etuś , już z podstawy miało być 100%

Chyba nigdy sobie nie wybaczę tak
głupich błędów.
2 błędy w zamkniętych − karygodne.
Po maturze zostanę
Edypem
5 maj 20:05
bezendu:
Lepiej Edypem niż Werderem
5 maj 20:06
5 maj 20:07
Janek191:
@ Bezendu
A kto to jest Werder ? Brema ?
5 maj 20:09
Jack: chyba o wertera chodzilo
5 maj 20:12
bezendu:
Eta po prawej
@Janek literówka, już dawno zapomniałem tej lektury
5 maj 20:13
Janek191:
Jak dawno była ta matura
5 maj 20:13
Metis: Janek może podmianka?

W pon rozszerzenie czeka.
5 maj 20:16
Janek191:
Nie da rady − za dużo siwych włosów
5 maj 20:18
Metis: Daj spokój

czasami mam wrażenie, że pilnujący naprawdę niedowidzą, to i ty nie wzbudzisz
żadnych podejrzeń

Wiesz gdzie piszę − w poniedziałek zapraszam
5 maj 20:20
Metis: Poznasz przy okazji
Etę 
Będzie ze mną
5 maj 20:21
Janek191:
Niemożliwe
5 maj 20:25
Janek191:
Trochę za daleko, bo bym podjechał
5 maj 20:26
Eta:
5 maj 20:35
Kacper:
Metis ja chyba wezmę wolne, jeśli miałbym dzięki temu poznać
Etę
5 maj 20:40
Metis: Janek przecież nie ma rzeczy niemożliwych
Kacper zapraszam
5 maj 20:42
Kacper:
Metis nie bardzo wierzę w to co piszesz
5 maj 20:44
Metis: W co dokładnie?
5 maj 20:45
Metis: Eta będzie ze mną w poniedziałek ... na 100%
5 maj 20:59
Kacper:
Będzie cię wspierać duchowo?
5 maj 21:09
Metis:
5 maj 21:11
kyrtap: Metis a co ty chcesz studiować elektrotechnikę, ten mroczny kierunek?
6 maj 11:58
Metis: Planuję sobie
6 maj 11:59
kyrtap: jeżeli już ja bym wybrał kierunek najbardziej zbliżony do Twoich zainteresowań, przykładowo ja
do swojego nie jestem przekonany w 100%, ogólnie nie ryzykowałbym na Twoim miejscu pójścia na
elektrotechnikę, mogę policzyć na palcach jednej ręki prowadzących którym chce się pracować i
nauczyć czegoś pożytecznego na zajęciach studentów, reszta ma wywalone na studentów , ale
realizuje różne szkolenia w kołach naukowych, np teraz robię szkolenie w programowaniu C#
gdzie na pewno dużo się nauczyłem porównując to czego uczą na zwykłych laboratoriach i
wykładach, liczę że chociaż na 5 semestrze będzie ciekawiej bo będzie dużo projektowania
instalacji elektrycznych
6 maj 12:08
kyrtap: na pewno kluczem są koła naukowe gdzie mogą podnieść Twoją wiedzę znacznie, sama uczelnia
niekoniecznie
6 maj 12:10
Metis: Czekam na poniedziałek.
Wtedy już wszystko będę wiedział
6 maj 12:11
Mila:
Zadanie 1:
Funkcja f(x)=−x2+(m−1)*x+m2+2m, gdzie x∊R. Wyznacz największą wartość
wyrażenia x2+x1*(x2+1), gdzie x1,x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)
przy czym x1,x2 mogą być równe.
Zakoduj wartość bezwzględną wyniku podając cyfrę jedności oraz dwie kolejne cyfry po przecinku.
6 maj 15:10
Metis:
Funkcja f(x)=−x
2+(m−1)*x+m
2+2m, gdzie x∊R. Wyznacz największą wartość wyrażenia
x
2+x
1*(x
2+1), gdzie x
1,x
2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)
przy czym x
1,x
2 mogą być równe.
f(x)=−x
2+(m−1)*x+m
2+2m
f(x)=0 ⇔ −x
2+(m−1)*x+m
2+2m =0 (*)
Otrzymujemy równanie kwadratowe (*), które ma dwa miejsca zerowe wtedy i tylko wtedy gdy Δ≥0
Mamy więc:
Δ≥0 ⇔ (m−1)
2+4(m
2+2m)≥0
m
2−2m+1+4m
2+8m≥0
| | 1 | |
5 m2+6m+1≥0 ⇔ 5(m+ |
| )(m+1)≥0 |
| | 5 | |
| | 1 | |
m∊(−∞, −1> ∪ < − |
| , +∞) |
| | 5 | |
Szukamy największej wartości wyrażenia x
2+x
1*(x
2+1), gdzie x
1,x
2 są rozwiązaniami równania
kwadratowego (*).
x
2+x
1*(x
2+1)= x
2+x
1x
2+x
1=x
1+x
2+x
1x
2
Na podst. wzorów Viete'a:
x
1+x
2=m−1
x
1*x
2= −m
2−2m , stąd:
x
1+x
2+x
1x
2 ⇔ m−1−m
2−2m=−m
2−m−1
Parabola o ujemnym współczynniku kierunkowym.
| | 1 | | 1 | |
mw=− |
| nie ∊ (−∞, −1> ∪ < − |
| , +∞) |
| | 2 | | 5 | |
| | 1 | |
Zatem wartość największa zostanie osiągnięta w m=−1 v m=− |
| |
| | 5 | |
g(m)=−m
2−m−1
g(−1)=−(−1)
2+1−1= −1+1−1=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 21 | |
g(− |
| ) = −(− |
| )2+ |
| −1 = − |
| + |
| −1 = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | | 5 | | 25 | |
| | 21 | |
Zatem największą wartością wyrażenia x2+x1*(x2+1) jest − |
| |
| | 25 | |
084
6 maj 15:32
Mila:
Pięknie.
6 maj 15:35
Metis: Dziękuję
6 maj 15:36
Mila:
Nie wiem skąd to zadanie, może wiesz z jakiego zbioru?
6 maj 15:37
Metis: Niestety Milu , nie przypominam sobie takiego .
6 maj 15:38
Mila:
Zadanie 2.
Oblicz sumę sześcianów rozwiązań równania:
3x2−18x+5=0
6 maj 15:40
Metis:
Oblicz sumę sześcianów rozwiązań równania:
3x
2−18x+5=0
3x
2−18x+5=0
Niech x
1 i x
2 będą pierwiastkami tego równania kwadratowego.
Szukamy x
13+x
22
x
13+x
22 ⇔ (x
1+x
2)(x
12−x
1x
2+x
22) ⇔ (x
1+x
2)(x
12+x
22−x
1x
2) ⇔
(x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2−2x
1x
2−x
1x
2] ⇔ (x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2−3x
1x
2]
Na podstawie wzorów Viete'a mamy:
| | 5 | |
x1+x2=6 i x1x2= |
| , stąd: |
| | 3 | |
| | 5 | |
(x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2] = 6(62−3* |
| ) = 6(36−5) = 6* 31 = 186 |
| | 3 | |
6 maj 15:45
Metis: Oczywiście :
x
13+x
23
6 maj 15:45
Mila:
Też dobrze.
6 maj 15:47
Metis:
6 maj 15:49
Mila:
Zadanie 3
Rozwiąż równanie:
gdzie a jest pierwiastkiem równania:
log
2(x+3)−log(x−1)=4−log
2(8)
6 maj 15:54
Mila:
Zadanie 4 Kontekst realistyczny.
Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm3 wypływa w pierwszej minucie 5dm3 cieczy ,
a w każdej następnej o 0.25dm3 mniej niż w poprzedniej.
Po ilu minutach naczynie będzie opróżnione do połowy?
6 maj 16:12
Metis: Milu czy równanie log
2(x+3)−log(x−1)=4−log
2(8) jest

?
Coś nie chce mi wyjść rozwiązanie.
6 maj 16:14
Metis: Chyba już wiem jak
6 maj 16:17
Janek191:
Może powinno być log2 (x − 1) ?
6 maj 16:18
Mila:
Oczywiście, log2(x−1) , literówka . Przepraszam. Dziękuję Janku
6 maj 16:25
Metis: To już działam
6 maj 16:25
Metis: Rozwiąż równanie:
gdzie a jest pierwiastkiem równania:
log
2(x+3)−log
2(x−1)=4−log
2(8)
Lewą stronę równania utożsamiam z sumą szeregu geometrycznego.
| | 1 | | 2 | |
S= |
| , gdzie | |
| |<1 i x≠0 |
| | | | x | |
| | 1 | | x | |
S= |
| ⇔ |
| , x−2≠0 ⇔ x≠2 |
| | | | x−2 | |
x∊(−
∞,−2) U (2,+
∞)
log
2(x+3)−log
2(x−1)=4−log
2(8)
x+3>0 i x−1>0 ⇔ x>−3 i x>1
Ostatecznie x∊ (1, +
∞)
log
2(x+3)−log
2(x−1)=4−log
2(8)
log
2(x+3)−log
2(x−1)=4−3
log
2(x+3)−log
2(x−1)=1
log
2(x+3)=1+log
2(x−1)
log
2(x+3)=log
22+log
2(x−1)
log
2(x+3)=log
2(2(x−1))
x+3=2(x−1)
x+3=2x−2
x=5
5(x−2)=x
5x−10=x
5x−x=10
4x=10
6 maj 16:28
Metis: I jeszcze wypadałoby zapisać całą dziedziną dla x'ów
6 maj 16:30
6latek : Rownanie mogles rozwazac tak tez
log
2(x+3)−log
2(x−1)=4−log
28
loczywiscie zalozenie
log
2(x+3)−log(x−1)= log
216−log
28
KOrzystajac z rozowartosciowosci funkcji logarytmicznej
6 maj 16:38
Mila:
a=5
Jest dobrze.
6 maj 16:39
Mila:
Logarytmiczne Metis bardzo ładnie rozwiązał.
6 maj 16:41
Metis: Hmmm czyli tam gdzieś popłynąłem ? Nie widzę błędu.
6 maj 16:42
6latek : Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam
Już się czuje znacznie lepiej . W poniedzialek już na rano do pracy
Remont instalacji w domu skończony , jeszcze tylko na korytarzu zrobić lampe i wlacznik .
6 maj 16:43
Metis: Milu zadanie 4) pominę − to było świąteczne zadanie dla mnie i
Bennego i znam
rozwiązanie

Trzeba pamiętać o ograniczeniu dla n − nie może wypływac ujemna ilość wody
6 maj 16:45
Mila:
Nie ma żadnego błędu.
x=5 to jest rozwiązanie r. logarytmicznego, czyli potrzebne aby ustalić a do pierwszego
równania.
| | 5 | |
x= |
| to rozwiązanie I równania. |
| | 2 | |
6 maj 16:45
Mila:
Dobrze ad4)
Teraz będę zajęta.
Angielski pisałeś?
6 maj 16:46
Metis: Nie

Germanista

Piszę dopiero w czwartek.
6 maj 16:47
Jack: Niektorzy obywa jezyki pisza
6 maj 16:49
Jack: Metis
Niem. Rozszerzony piszesz?
Ja tylko podstawe ^^
6 maj 16:50
Metis: Piszę
6 maj 17:02
olekturbo: Podstawa łatwa
Rozszerzenie szkoda gadać
6 maj 17:03
Lech Roch: Hahahah r rozszerzenia ze sluchanki nie zrozumialem totalnie nic xD
6 maj 18:17
Evelek: Podstawa u mnie będzie 98%, rozszerzenie też łatwe, przewiduje 90%.
6 maj 18:17
mat: Kurde ja troche zawalilem podstwa 6−7 bledow mam plus punkty za wypeacowanie czyli 70−85% a wy
ile planujecie miec z angielskiego podstawy
6 maj 18:32