podobieństwo figur trójkąt prostokątny
mikii7: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego w
trójkącie prostokątnym wynosi h2=a*b.
Ja myślałam, że z podobieństwa będzie to a/h=b/h. Oczywiście a i b to odcinki
przeciwprostokątnej podzielonej przez wysokość...
5 maj 15:23
5 maj 15:26
Jack:

α + β = 90
z podobienstwa trojkatow (cecha kkk)
5 maj 15:29
mikii7: a dlaczego tam jest alfa i beta w trójkącie ABD i BCD?
5 maj 15:33
mikii7: Już wiem.... DZIĘKI
5 maj 16:12