Mam pytanie co do granicy jednostronnej funkcji w punkcie. Przykładowo mam lim(x3 + 64)/(x2 +
8x + 16) to po uproszczeniu tego to postaci lim(x2 − 4x + 16)/(x + 4) to chcąc zbadać znak
mianownika za pomocą jego wykresu bierzemy pod uwagę wykres funkcji wyjściowej z mianownika
tj. x2 + 8x + 16, czy tej po uproszczeniu wyrażenia, czyli x + 4 ?
Limes dąży do −4−
| x3+ 64 | (x +4)*(x2 − 4x +16 | x2 − 4 x +16 | ||||
f(x) = | = | = | ||||
| x2 +8 x +16 | (x +4)2 | x +4 |
| 16 + 16 + 16 | ||
lim f(x) = | = − ∞ | |
| −0 |
I nie można pisać,że " limes dąży do − 4− ". To x dąży do − 4−.