podobieństwo figur
mikii7: Trójkąt ABC, którego obwód jest równy 55, jest podobny do trójkąta o bokach długości 4,8,10.
Oblicz długości boków trójkąta ABC.
Czy dobrze zrobiłam zadanie:
k=22/55=2/5
2/5=4/a => a=10
2/5=8/b => b=20
2/5= 10/c => c=25
W odpowiedzi k=5/2 i długości boków 5/2*4=10 itd. są takie same jak u mnie. A czy moje
rozwiązanie jest poprawne?
5 maj 13:49
Janek191:
| | 4 + 8 + 10 | | 22 | | 2 | |
k = |
| = |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | | 5 | |
a= 10
=====
b = 20
=====
c = 25
=====
5 maj 14:42