matura2016
PrzyszlyMakler: Nauka na błędach jest bolesna. Było zadanie, że spośród wszystkich liczb dwucyfrowych wybieramy
dwie liczby bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma da liczbę równą 10..
No to wypisałem omegę 89*90 i wypisałem wszystkie rozwiązania.. (1,29),(29,1), (2,28)... itd z
wykluczeniem oczywiście 15, bo bez zwracania. O tym pamiętałem, ale że liczba ma być
dwucyfrowa to już nie.



Sądzicie, że chociaż 1pkt dostanę?
5 maj 12:20
Kacper:
Może za przestrzeń zdarzeń elementarnych
5 maj 12:22
PrzyszlyMakler: da liczbę równą 30*
5 maj 12:22
mats: Za omege dostaniesz na pewno.
5 maj 12:23
PrzyszlyMakler: Marzenia o 100 poszły się je***, druga runda w poniedziałek na rozszerzeniu.
5 maj 12:25
Benny: Spokojnie też tak miałem na podstawie. Przy rekrutacji te punkty z podstawy u mnie nie były
brane pod uwagę
5 maj 12:29
ALEK: własnie ja tez sie martwie o moją 100

Mi moc wyszla 20 nie wiem czy dobrze
5 maj 12:30
PrzyszlyMakler: @Benny. U mnie też tak jest, bo jedyna uczelnia na którą składam to SGH. Chodzi o własne
ambicje.. tyle rzeczy sobie wypisałem, że np przy dzieleniu przez
√3 − 3 to, to liczba
mniejsza od 0, czyli znak nierówności zmieniam.

Wiesz.. takie haczyki typowe dla podstawy..
każde zadanie sprawdzałem 4x, ale stres mnie zeżarł. Przy przenoszeniu odpowiedzi na kartę
odpowiedzi wpisywałem odpowiedź z 6 do zadania 5, odpowiedź z 7 do zadania 6.. gdy to
dostrzegłem tętno 180 i prawie za zawał tam zszedłem, a potem 15x sprawdzałem czy dobrze
poprzenosiłem odpowiedzi. Dowód gemoetryczny zostawiłem na sam koniec i już dochodziłem do
teog, ale czasu mi zabrakło.. Moim zdaniem ta matura było trudniejsza od zeszłorocznej.
(podstawowej)
5 maj 12:32
ALEK: @PrzyszlyMakler ta matura była własnie prosta patrzy ile było banalnych zadań np te o kątach w
trójkącie
5 maj 12:34
Vizer: Moc zbioru to raczej 10 : (10,20), (11,19), (12, 18), (13, 17), (14,16), (16,14), (17,13), (18,
12), (19, 11) i (20, 10).
5 maj 12:36
PrzyszlyMakler: @ALEK, nie twierdzę, że była trudna. Była trudniejsza w odneisieniu do zeszłorocznej. To tyle ;
)
5 maj 12:36
ZKS:
Przeważnie większość pisze, że tegoroczna matura była trudniejsza od zeszłorocznej i na to by
wychodziło, że poziom jest coraz bardziej wygórowany, a tak wcale nie jest.

Po prostu robiąc maturę poprzednią siedziałeś w domu, bez stresu i dlatego Ci się wydawała
prostsza.
5 maj 12:37
Benny: Co było w tym dowodzie?
5 maj 12:38
PrzyszlyMakler: Możliwe ZKS, naprawdę mam świadomość, że do konca nie jestem obiektywny. ALe po tej akcji z
przenoszeniem odpowiedzi nie myślałem.. czułem się jakbym miał zejśc na zawał. XD
5 maj 12:38
PrzyszlyMakler:

Wykazać, że a i b są podobne.
5 maj 12:39
PrzyszlyMakler: Trójkąty a, b
5 maj 12:40
Benny:

Koniec
5 maj 12:41
Jack: Spokojnie...tez sie walnalem w jednym zadaniu : (
5 maj 12:41
Jack: Benny... Wlasnie nwm bo chyba za krotki komentarz dalem...
5 maj 12:42
ALEK: @Vizer ale jeszcze odwrotna sytułacja (20.10),(19,11) ...
bo licząc omega w sposób 90*89
musimy uwzględnić tą sytułacje
5 maj 12:42
Benny: No są podobne, bo mają wszystkie kąty równe. Co tu więcej pisać?
5 maj 12:43
ZKS:
PrzyszlyMakler spokojnie masz jeszcze rozszerzenie przed sobą i na Twoją korzyść zdobyłeś
jakieś doświadczenie związane ze stresem, więc w poniedziałek już spokojnie i bez nerwów.
Miałem tak samo na swojej maturze z przenoszeniem odpowiedzi, ale ja swoją uważałem za
prostszą.
5 maj 12:43
PrzyszlyMakler: Waga tego egzaminu mnie przerosła i po prostu ześwirowałem. Każdą odpowiedź sprawdzałem po
3,4x.. na pare sposobow, a potem czy odpowiedzi maja sens. XD
5 maj 12:44
kamil2: Benny wystarczyło w tym dowodzie napisać ze jak pierwszy maly trojkat jest podoby do duzego i
drugi maly do duzego to pierszy mali i drugi maly sa podobne
5 maj 12:45
Vizer: Przecież jest i ta sytuacja przypatrz się dobrze

Na dwumianie byłoby coś takiego:
A = {10,20}, {11, 19}, {12, 18}, {13, 17}, {14, 16} = 5
I tu już mamy mniej sytuacji bez powtórzeń, prawdopodobieństwo wychodzi takie samo. Różnią się
tylko modelami.
5 maj 12:46
PrzyszlyMakler: Źle.. Wylosowanie najpierw 10, a potem 20 i wylosowanie najpierw 20 a potem 10 to dwa różne
wydarzenia.
5 maj 12:47
ALEK: ehh ok dzieki
5 maj 12:48
Vizer: Jasne, w modelu wariacji, ale w modelu brania dwóch na raz czyli za pomocą kombinacji nie ma to
znaczenia. Oczywiście użycie tu kombinacji to jawne naigrywanie się, ale metodologia
prawidłowa.
5 maj 12:50
ZKS:
kamil2 jak tak napisałeś to nie zdziw się, że ktoś Ci tego nie zaliczy, bo ja średnio
rozumiem to, co napisałeś.

Z jakiej cechy są podobne napisałeś to? Jeśli tak to okej.
5 maj 12:51
Kuba : A jak ogólnie oceniacie poziom? Według mnie nie była jakaś bardzo trudna, ale wiadomo stres itp
5 maj 12:53
takamyśl: Raczej bardzo porównywalna do innych

Fajne zadanko ze skalą Richtera
5 maj 12:56
kamil2: Nie wiadomo wszystko porządnie opisałem ,że sa podobne z cechy kkk itp

ale dzieki za odp
5 maj 13:05
Adam: Kurw**
liczbe zdarzenia sprzyjajacego dalem− A={(10;20); (20:10)} IAI=2
p(a)=1/45
Dostane wiecej niz jeden punkt?(1 za Ω)
5 maj 13:12
Ania: Żal..ja wszystko fajnie poobliczałam w tym ostatnim z prawdopodobieństwem tylko ,że wzięłam też
pod uwagę (15,15) ..Brawo ja ;c
5 maj 13:14
PrzyszlyMakler: 25/25 z zamkniętych.
5 maj 13:16
ciągi: Można było zakończyć dowód na (2n+2)
2 ?
5 maj 13:21
Evelek: Będzie u mnie 96%, zjebalem ostatnie zadanie, zamiast omgege liczyć 90*89 to ja wziąłem samo
90, pewnie z 2pkt zabiorą. A reszta łatwa. Zadania na dowód dwa byly, drugiego brzmiało: Wykaz
że kwadrat sumy dowolnych dwóch kolejnych wyrazów ciagu arytmetycznego określonego wzorem
(chyba jakos tak) an = 2n2 + 2 jest liczba naturalna.
Wiec wystarczyło wyznaczyć an+1 potem dodac to do an, wszystko ladnie sie brali w nawias
jako (2n+2)2 i po dowodzie.
5 maj 13:22
Ania: No właśnie , też jestem ciekawa co z tym dowodem , bo tak samo zakończyłam ten dowód
5 maj 13:22
PrzyszlyMakler: Ja mam 90%. 3 pkt za prawdopoboieństwo strace i 2 za dowod geo.
5 maj 13:25
Ania: A odpowiedzi już macie ? Gdzie można sobie je podpatrzeć ?
5 maj 13:27
5 maj 13:29
5 maj 13:29
Janko: 100℅ pozdrawiam
5 maj 13:29
bolek amator: 100%
5 maj 13:32
bolek amator: Ale nie oszukujmy się dla wielu z nas to w poniedziałek jest prawdziwy GAMEDAY
5 maj 13:33
Janko: Jakie typy na zadania w pon? Myślicie że może pojawić się liczenie granicy w punkcie?
5 maj 13:34
Bolek amato: Może być wszystko, nie mam żadnych swoich typów
5 maj 13:37
Janko: A co byście proponowali powtórzyć bo już nie wiem co robić XDD
5 maj 13:38
Bolek amato: Ja liczę już tylko arkusze
5 maj 13:42
Ania: Rozszerzenie z matmy byle na 30 %

takie minimum mnie w pełni usatysfakcjonuje i wystarczy na
studia

choć nie pogardzę >30
5 maj 14:04