matematykaszkolna.pl
Algorytm 6latek : Mam taki algorytm przybliżonego rozwiazywania równania W(x)=0 metoda średnich arytmetycznych Nie narysuje go tutaj bo zle się piszse i mało miejsca wiec rozpisze go krokami WIec tak Krok nr 1 Znajdz liczby aib takie ze W(a)>0 i W(b)<0 i a<b | | Krok nr 2
 a+b 
Oblicz

2 
| | Krok nr 3
 a+b 
Oblicz W(

)
 2 
| | Krok nr 4
 a+b 
Czy W(

)=0 ?
 2 
| | TAK
 a+b 
x0=

2 
============= | | NIE Krok nr 5
 a+b 
Czy W(

>0?
 2 
| | | TAK Krok nr 5A Podstaw
 a+b 
a=

2 
b=b | | | NIE Krok nr 5B Podstaw a=a
 a+b 
b=

2 
Teraz od 5A i 5B maja isc strzałki pomiędzy krok nr 1 i nr 2 (nie zrobie tego tutaj . Mam napisac algotym dla przypadku a<b i W(a)<0 i W(b)>0 Wedlug mnie żeby już tak dużo nie pisać tutaj to tak Krok nr 1 nr 2 ,nr3 nr4 Tak −−−− będzie to samo Natomiast będzie inaczej w kroku nr 4 na NIE W kroku nr 5 należy zadac pytanie
 a+b 
Czy W(

)<0
 2 
Jeśli będzie odpowiedz TAK to 5a−−−− Podstaw a=a
 a+b 
b=

2 
Jeśli będzie odpowiedz NIE to
 a+b 
5B) podstaw a=

2 
b=2 Troche to zawile bo nie można narysować tego tutaj Ale mysle ze napisałem zrozumiale i poprosze o sprawdzenie dziekuje
5 maj 15:50
6latek :
5 maj 17:10
6latek : Ma być w 5B) nie b=2 tylko b=b
5 maj 18:56
5 maj 19:36
6latek: Kacper To mi sie przyda pozniej Ten algorytm ktory tu napisalem jest z 1 liceum Chodzui mi tylko o to czy jesli mamy a<b iW(a)<0 i W(b)>0 to czy w tym algorytmie krok nr 5 jest taki sam jak w tym pierszym czy jest zamiana tak jak napisalem
5 maj 19:52
6latek : czy ktoś odpowie?
5 maj 20:56
Saizou : rysunek algorytm opiera się na twierdzeniu Daruboux emotka , najlepiej sobie to rysować (załóżmy, że x jest szukanym miejscem zerowym ) i co robimy sprawdzamy, czy W(a)>0 i W(b)<0 i a<b (lub na odwrót (1) ), tzn. że istnieje taki punkt w którym wielomian W się zeruje.
 a+b 
Jeśli tak jest to c=

(2), jeśli W(c)=0 to jest to pierwiastek (3), jeśli nie to
 2 
znowu sprawdzamy czy zachodzi (1) itd aż do skutku
5 maj 21:04
6latek : Witajemotka Mi chodzi o co innego Jeśli mamy a<b i W(a)>0 i W(b)<0 Do kroku 4 wiadomo W kroku nr 5 zdajemy pytanie
 a+b 
czy W(

)>0 i mamy możliwość Tak lub nie
 2 
Jeśli tak to podstawiamy tak jak napisano Jeśli jnie to tak samo jak napisano Teraz mamy sytuacje taka a<b i W(a)<0 i W(b)>0 Do kroku nr 4 będzie tak samo jak w tym 1 algorytmie W kroku nr 5 Czy zadajemy takie pytanie
 a+b 
Czy W(

)<0 ? czy zostawiamy takie samo pytanie jak w 1 algorytmie
 2 
Potem jest albo TAK albo NIE Czy zostawiamy tak jak było w 1 algorytmie ? czy zamienimy miejscami tak jak napisałem O to mi chodzi Szkoda ze nie mam skanera to bym poprosil Metisa żeby wstawil zdjecie
5 maj 21:31
6latek :
6 maj 10:34
Metis: 6latku najlepiej ten algorytm na przykładach przećwiczyć emotka
6 maj 11:25