Algorytm
6latek : Mam taki algorytm przybliżonego rozwiazywania równania W(x)=0 metoda średnich arytmetycznych
Nie narysuje go tutaj bo zle się piszse i mało miejsca
wiec rozpisze go krokami
WIec tak
Krok nr 1
Znajdz liczby aib
takie ze W(a)>0 i W(b)<0
i a<b
|
|
Krok nr 2
|
|
Krok nr 3
|
|
Krok nr 4
|
|
TAK
=============
|
|
NIE
Krok nr 5
|
|
|
TAK
Krok nr 5A
Podstaw
b=b
|
|
|
NIE
Krok nr 5B
Podstaw
a=a
Teraz od 5A i 5B maja isc strzałki pomiędzy krok nr 1 i nr 2 (nie zrobie tego tutaj .
Mam napisac algotym dla przypadku a<b i W(a)<0 i W(b)>0
Wedlug mnie żeby już tak dużo nie pisać tutaj to tak
Krok nr 1 nr 2 ,nr3 nr4 Tak −−−− będzie to samo
Natomiast będzie inaczej w kroku nr 4 na
NIE
W kroku nr 5 należy zadac pytanie
Jeśli będzie odpowiedz
TAK to
5a−−−− Podstaw a=a
Jeśli będzie odpowiedz
NIE to
b=2
Troche to zawile bo nie można narysować tego tutaj
Ale mysle ze napisałem zrozumiale i poprosze o sprawdzenie dziekuje
5 maj 15:50
6latek :
5 maj 17:10
6latek : Ma być w 5B) nie b=2 tylko b=b
5 maj 18:56
5 maj 19:36
6latek: Kacper
To mi sie przyda pozniej
Ten algorytm ktory tu napisalem jest z 1 liceum
Chodzui mi tylko o to
czy jesli mamy a<b iW(a)<0 i W(b)>0 to czy w tym algorytmie krok nr 5 jest taki sam jak w
tym pierszym czy jest zamiana tak jak napisalem
5 maj 19:52
6latek : czy ktoś odpowie?
5 maj 20:56
Saizou :

algorytm opiera się na twierdzeniu Daruboux

, najlepiej sobie to rysować
(załóżmy, że x jest szukanym miejscem zerowym )
i co robimy
sprawdzamy, czy W(a)>0 i W(b)<0 i a<b (lub na odwrót (1) ), tzn. że istnieje taki punkt w
którym
wielomian W się zeruje.
| | a+b | |
Jeśli tak jest to c= |
| (2), jeśli W(c)=0 to jest to pierwiastek (3), jeśli nie to |
| | 2 | |
znowu sprawdzamy
czy zachodzi (1) itd aż do skutku
5 maj 21:04
6latek : Witaj

Mi chodzi o co innego
Jeśli mamy a<b i W(a)>0 i W(b)<0
Do kroku 4 wiadomo
W kroku nr 5 zdajemy pytanie
| | a+b | |
czy W( |
| )>0 i mamy możliwość Tak lub nie |
| | 2 | |
Jeśli tak to podstawiamy tak jak napisano Jeśli jnie to tak samo jak napisano
Teraz mamy sytuacje taka
a<b i W(a)<0 i W(b)>0
Do kroku nr 4 będzie tak samo jak w tym 1 algorytmie
W kroku nr 5
Czy zadajemy takie pytanie
| | a+b | |
Czy W( |
| )<0 ? czy zostawiamy takie samo pytanie jak w 1 algorytmie |
| | 2 | |
Potem jest albo TAK albo NIE
Czy zostawiamy tak jak było w 1 algorytmie ? czy zamienimy miejscami tak jak napisałem
O to mi chodzi
Szkoda ze nie mam skanera to bym poprosil Metisa żeby wstawil zdjecie
5 maj 21:31
6latek :
6 maj 10:34
Metis: 6latku najlepiej ten algorytm na przykładach przećwiczyć
6 maj 11:25