obszar
patust: oblicz pole powierzchni obszaru
y=0
x=1
dla x≥1
Rysuje obszar ,granice obszaru mam od 1 do
∞
| | 1 | |
ograniczony z gory funkcja y= |
| |
| | x2(x+1) | |
a z dolu y=0
wyliczam calke nieoznaczona i wychodzi mi [ln(x+1)−ln(x)−
1x] w granicach od 1 do epsilona
,
(EPSILON JEST PRZYJETY ZA
∞ BO TO CALKA NIEWLASCIWA)
i teraz jaki powinien wyjsc wyniki ? w odpowiedziach jest 1 − ln(2)
a przeciez jak podstawie grancie do calki to bede mial ln(
∞) a to przeciez jest nieskonczonosc
dalej?/
prosze o pomoc
5 maj 12:56
jc:
Masz prawie gotowy wynik, musisz tylko policzyć granicę
limx→∞ [ ln(x+1) − ln x − 1/x ]
5 maj 13:22
PatrykUst : No i o to właśnie chodzi granica z ln∞ jest równa ∞, A odpowiedz do tego zadania to: 1−ln2
A przecież nie może tak być bo granica z ln∞ jest równa nieskończoności, więc odpowiedz nie
powinna być ∞?
5 maj 18:03
Mariusz:
Zamień różnicę logarytmów na logarytm ilorazu
5 maj 18:21
PatrykUst : Wtedy wynik się zmieni całkiem bo będę musiał to zastosowac do górnej i dolnej granicy, więc to
też nic nie da
5 maj 18:57
Kacper:
| | 1 | |
limx → ∞ [ln(x+1)−lnx− |
| ]=0 |
| | x | |
5 maj 19:02
PatrykUst : Jeśli zamiast x podstawie
∞ to będę miał logarytm z nieskończoności, a to jest nieskońcZoność,
więc jak cała granica może zbiegac do 0

5 maj 21:11
jc: Co to jest ∞ ?
Pomyśl o wykresie logarytmu. Bierzesz coraz większe x, co widzisz?
Albo nie myśl, tylko posłuchaj Mariusza.
5 maj 21:37
patust: biorac coraz wieksze x wykres idzie jakby,,do gory" pozioma linia wraz ze wzrostem x przesuwa
sie ku górze...
gdy zastosuje iloraz logarytmow to bede mial zamiast ln(x+1) − ln(x) : iloraz logarytmow
rowny:
| | x+1 | | x | | 1 | |
ln |
| i moge to rozbic na ln |
| + ln |
| , ? |
| | x | | x | | x | |
a co za tym idzie bede mial ln(1) (x−sy sie skroca) czyli 0,
| | 1 | |
i logarytm |
| i jak do niego podstawie za x nieskonczosnoc to bedzie rowny 0 dobrze mysle |
| | x | |
czy nie?
6 maj 08:09
Jerzy:
| | x+1 | |
Do czego zmierza ln |
| ? |
| | x | |
6 maj 08:35
Jerzy:
| | x+1 | |
Jeszcze inaczej..... do czego zmierza |
| ? |
| | x | |
6 maj 08:43