Prawdopodobieństwo. Rzucanie dwiema kostkami
Prawdopodobny : Cześć!

Mógłby ktoś spojrzeć czy dobrze rozwiązuję to zadanie?
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym, że suma oczek otrzymanych na obu kostkach będzie nie większa od czterech,
jeśli wiadomo, że co najmniej na jednej kostce otrzymano dwa oczka.
Zdarzenia jakie mogą mieć miejsce [1,2], [2,1], [2,2]
A = 3
Ω = 6*6
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
5 maj 23:05
yht:
Zła Ω
Trochę wiadomo, co wyskoczy na kostkach − Twoja Ω tego nie uwzględnia
5 maj 23:10
Damian: niestety nie, to zadanie to prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B)=|A∩B|/|B|
5 maj 23:13
yht:
Tak − ale może zrobi standardowo − niech wypisze Ω tak samo, jak wypisał A
5 maj 23:14
Mila:
A− suma oczek na obu kostkach nie większa niż 4 (≤4)
B− co najmniej na jednej kostce wypadły 2 oczka
|B|=11
A∩B={(1,2),(2,1),(2,2)}
5 maj 23:17
Prawdopodobny : Mila, skąd to 11 się bierze?
5 maj 23:18
Jerzy:
Nikt nie broni Ci przyjąć, że rzucono jedną po drugiej (jak policzyłeś moc omegi),ale wtedy
konsekentnie musisz traktować zadanie, w którym kolejność jest istotna
5 maj 23:25
Mila:
B={(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(6,2)(5,2),(4,2),(3,2),(1,2)}
5 maj 23:27
yht:
Patrz:
Wypisałeś sobie zdarzenia, które mogą mieć miejsce [1,2] , [2,1], [2,2]
czyli A=3
A zastanówmy się, jakie są możliwe zdarzenia
[1,2], [2,2], [3,2], [4,2], [5,2], [6,2],
[2,1], [2,3], [2,4], [2,5], [2,6]
Możliwych zdarzeń może być 11, więc Ω=11
5 maj 23:29
Prawdopodobny : Dziękuję

ja myślałem, że w takim wypadku przy ustalaniu Ω trzeba się trzymać jakoś tej sumy dwóch liczb.
Myliłem się.
Dzięki za rozpisanie myśli
5 maj 23:36
Metis: Dobry wieczór
Milu.
Popsułem maturę
5 maj 23:44
Mila:
Witaj
Metis
Czytam Twoje komentarze i uważam, że przesadzasz, zawsze jakieś straty mogą być.
Zupełnie niepotrzebnie nakręcasz sobie spiralę nerwów.
Teraz trzeba się wyciszyć, to już było , nie ma co wracać do tego. Przed Tobą nowe wyzwania.
Odpocznij i zbieraj siły na następne egzaminy.
Nie jesteś osamotniony w popełnianiu błędów. Na tle całej społeczności będziesz oceniany.
Powodzenia
6 maj 00:29
Metis: Najgorsze, że to błędy nie wynikające z tego, że nie umiałem, nie rozumiałem, takie bolą
najbardziej

Nie dziękuje
Milu 
Jeszcze został PR.
6 maj 00:34
Mila:
Właśnie na tym to polega. Stres .

Dobranoc
6 maj 00:38
Metis: Dobranoc
Milu 
Pomagasz mi bardzo.
6 maj 00:39