mat
hegel: Dla jakich n€C wartość wyrażenia 4n−5/2n−1 jest liczbą naturalną?
5 maj 23:27
jc: Dla parzystych n, czyli n=2k mamy:
4n − 5/2 n − 1 = 3 k − 1, co jest oczywiscie liczbą naturalną.
Dla nieparzystych n, czyli n=2k+1 mamy wynik ułamkowy.
5 maj 23:33
Jerzy:
| | 2(2n −1) − 3 | | 3 | |
= |
| = 2 − |
| .... i kombinuj |
| | (2n − 1) | | 2n − 1 | |
5 maj 23:34
Jerzy:
..Jc ...podstaw n = 4
5 maj 23:38
jc: Jerzy Jak wyczarowałeś takie wyrażenie?
5 maj 23:39
jc: Podstawiam: 4*4 −5/2*4−1 = 16−10−1 = 5
5 maj 23:41
6 maj 07:59
Janek191:
2n − 1 = 3 ⇒ n = 2
Odp.n = 2
6 maj 08:01
Jerzy:
n ⊂ {−1,0,2}
6 maj 08:06
Janek191:
Nie zauważyłem,że n jest liczbą całkowitą.
6 maj 08:08
Janek191:
n ∊ { − 1, 0, 2}
6 maj 08:10
6 maj 11:31
Janek191:
Hegel nie umie zapisywać ułamków
6 maj 11:35