matematykaszkolna.pl
trygonometria wzory tablica matura carola: Tak sie zastanawiam, bo przerabiam teraz w szkole trygonometrie i robie ją jeszcze z kielbasy, gdzie jednak trzeba juz troche bardziej kombinowac 😀 Jak sa tablice maturalne to wiecie mniej wiecej ktorych wzorow z trygonometrii nie ma? Chodzi mi o jakies bardziej przydatne wzorki, bo chyba dzieki niektorym mozna skrocic sobie obliczenia a tyle ich jest, ze ciezko ogarnac 🤔
5 maj 22:12
yht: na podstawie jesteś ? czy na rozszerzeniu
5 maj 22:27
carola: rozszerzenie 2LO emotka
5 maj 22:37
yht: Wzorki na tg(α+β), tg(α−β) oraz tg2α daruj sobie − nieprzydatne (ani na maturze, ani − podejrzewam − na lekcjach). Taki standard to sin2α, cos2α, przydają się (choć nieco rzadziej) na sinα+sinβ, cosα+cosβ, oraz na sinus i cosinus sumy/różnicy czyli sin(α+β) itp. W równaniach typu sin(cośtam)+sin(cośtam innego) = 0 warto używać wzoru na sinα+sinβ w równaniach typu sin(cośtam) + cos(cośtam innego) = 0 warto najpierw skorzystać ze wzoru redukcyjnego: cosα = sin(900−α) sin(cośtam) + sin(900−cośtam innego) = 0 i dalej sinα+sinβ Zadania typu (wyznacz zbiór wartości funkcji) w rodzaju: y = sin(3x) + cos(3x) warto też zamienić sobie sumę/różnice sinusa bądź cosinusa na iloczyn ze wzoru sinα±sinβ i wykorzystać że sin bądź cos przyjmują wartości z przedziału <−1 , 1> także troszke schematów do opanowania jest, wypisałem tylko to co mi sie kojarzy
5 maj 22:48
carola: Bardzo dziekuje emotka niby wszystko jest w podrecznikach ale jak juz trzeba sobie wybrac najwazniejsze to gorzej
5 maj 23:01
Eta: Mam odmienne zdane niż yht emotka tg(2α) −−− bardzo często przydaje się w rozwiązywaniu zadań
5 maj 23:46
yht: nie używałem tego 'wynalazku' nigdy, przenigdy emotka
5 maj 23:54
Mila: Zadanie dla caroli f(x)=3x2−18x+5 Oblicz sumę sześcianów miejsc zerowych tej funkcji.
6 maj 00:42
Eta: Hej Mila emotka Zastanawiam się co ma wspólnego to zadanie z trygonometrią ?
6 maj 01:04
carola: powiedzialabym ze na wzory vieta ale nie wiem bo o tej godzinie to mi sie nawet uklad rownan nie klei albo zle mysle sprobuje jutro na kartce rozpisac a no i dziekuje jeszcze raz obojgu za pomoc z tymi wzorami emotka ale na szczescie z tego co patrze to wszystkie przydatne sa w tablicach maturalnych zawarte bo myslalam ze cos w koncu bedzie trzeba zakuc z tej matmy
6 maj 02:39