trygonometria wzory tablica matura
carola: Tak sie zastanawiam, bo przerabiam teraz w szkole trygonometrie i robie ją jeszcze z kielbasy,
gdzie jednak trzeba juz troche bardziej kombinowac 😀
Jak sa tablice maturalne to wiecie mniej wiecej ktorych wzorow z trygonometrii nie ma? Chodzi
mi o jakies bardziej przydatne wzorki, bo chyba dzieki niektorym mozna skrocic sobie
obliczenia a tyle ich jest, ze ciezko ogarnac 🤔
5 maj 22:12
yht:
na podstawie jesteś ? czy na rozszerzeniu
5 maj 22:27
carola: rozszerzenie 2LO
5 maj 22:37
yht:
Wzorki na tg(α+β), tg(α−β) oraz tg2α daruj sobie − nieprzydatne (ani na maturze, ani −
podejrzewam − na lekcjach).
Taki standard to sin2α, cos2α, przydają się (choć nieco rzadziej) na sinα+sinβ, cosα+cosβ, oraz
na sinus i cosinus sumy/różnicy czyli sin(α+β) itp.
W równaniach typu
sin(cośtam)+sin(cośtam innego) = 0
warto używać wzoru na sinα+sinβ
w równaniach typu
sin(cośtam) + cos(cośtam innego) = 0
warto najpierw skorzystać ze wzoru redukcyjnego: cosα = sin(900−α)
sin(cośtam) + sin(900−cośtam innego) = 0
i dalej sinα+sinβ
Zadania typu (wyznacz zbiór wartości funkcji) w rodzaju:
y = sin(3x) + cos(3x)
warto też zamienić sobie sumę/różnice sinusa bądź cosinusa na iloczyn
ze wzoru sinα±sinβ i wykorzystać że sin bądź cos przyjmują wartości z przedziału <−1 , 1>
także troszke schematów do opanowania jest, wypisałem tylko to co mi sie kojarzy
5 maj 22:48
carola: Bardzo dziekuje

niby wszystko jest w podrecznikach ale jak juz trzeba sobie wybrac
najwazniejsze to gorzej
5 maj 23:01
Eta:
Mam odmienne zdane niż
yht 
tg(2α) −−− bardzo często przydaje się w rozwiązywaniu zadań
5 maj 23:46
yht:
nie używałem tego 'wynalazku' nigdy, przenigdy
5 maj 23:54
Mila:
Zadanie dla caroli
f(x)=3x2−18x+5
Oblicz sumę sześcianów miejsc zerowych tej funkcji.
6 maj 00:42
Eta:
Hej
Mila 
Zastanawiam się co ma wspólnego to zadanie z trygonometrią ?
6 maj 01:04
carola: powiedzialabym ze na wzory vieta ale nie wiem bo o tej godzinie to mi sie nawet uklad rownan
nie klei albo zle mysle
sprobuje jutro na kartce rozpisac
a no i dziekuje jeszcze raz obojgu za pomoc z tymi wzorami

ale na szczescie z tego co
patrze to wszystkie przydatne sa w tablicach maturalnych zawarte

bo myslalam ze cos w koncu
bedzie trzeba zakuc z tej matmy
6 maj 02:39