geometria analityczna
Inżynier: Proszę o pomoc jak się do tego zabrać. Znaleźć punkt na prostej o równaniu
x+23=y−3−2=z+24
który jest równo oddalony od punktów (1,3,−2) (−3,1,4)
5 maj 19:36
Kacper: Spróbuj na płaszczyźnie najpierw się pobawić.
5 maj 19:40
Inżynier: nie wiem jak ... potrzebuję konkretów
5 maj 19:44
Kacper:
Narysuj sobie prostą na płaszczyźnie i dwa punkty, które nie należą do niej i pomyśl jak
znaleźć punkt, który jest równo oddalony od nich
5 maj 19:53
Inżynier: nic mi to nie daje
5 maj 20:09
jc: A = (1,3,−2), B=(−3,1,4)
Punkty na prostej: P = (−2+3t, 3−2t, −2+4t)
Rozwiąż równanie (P−A)
2 =(P−B)
2.
To równanie postaci pt+q=0. Może mieć 0, 1 lub
∞ wiele rozwiązań. Do pracy

Pochwal się wynikiem.
5 maj 20:49