Oblicz cosinusy wszystkich kątów wewnętrznych trójkąta ABC
Sawyer:

W trójkącie równoramiennym ABC , w którym |AC| = |CB| Wysokość |CE| jest dwa razy dłuższa
od wysokości AD (patrz rysunek). Oblicz cosinusy wszystkich kątów wewnętrznych trójkąta ABC .
Z góry dziękuje.
5 maj 02:00
Janek191:
Mamy
P
Δ = 0,5 I AB I*I CE I = 0,5 I BC I * I AD I ⇒ I AB I * I 2 AD I = I BC I * I AD I
⇒ 2 I AB I = I BC I
| | I EB I | | 0,5 I AB I | | 0,5 IAB I | |
cos β = |
| = |
| = |
| = 0,25 |
| | I BC I | | I BC I | | 2 I AB I | |
cos α = cos β = 0,25
oraz
I CE I
2 + I 0,5 AB I
2 = I BC I
2
| | 1 | | 15 | |
I CE I2 = I BC I2 − I 0,25 BC I2 = I BC I2 − |
| I BC I2 = |
| I BC I2 |
| | 16 | | 16 | |
więc
| | I CE I | | √15 | |
cos δ = |
| = |
| |
| | I BC I | | 4 | |
| | 15 | | 14 | | 7 | |
cos γ = cos (2δ) = 2 cos2δ − 1 = 2* |
| − 1 = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 8 | |
5 maj 06:45
Eta:

|AB|=2a , |AC|=|BC|=2b
P(ABC)= a*2h i P(ABC)= b*h ⇒ b=2a
| | a | | 1 | |
z trójkąta prostokątnego EBC :cosα= |
| = |
| |
| | 4a | | 4 | |
z twierdzenia kosinusów w trójkącie ABC:
| | 16a2+16a2−4a2 | | 7 | |
cosγ= |
| = |
| |
| | 2*4a*4a | | 8 | |
i po ptokach
5 maj 19:43
Janek191:
Tomek nie jest zainteresowany rozwiązaniem
5 maj 19:46
Eta:
"rozwlekłym" rozwiązaniem
5 maj 19:53
Janek191:
Lepiej takie, niż żadne
5 maj 19:53
Kacper:
Eta nie ładnie
5 maj 19:56
Jack:
5 maj 19:57
Eta:
5 maj 19:58
5 maj 19:59
Eta:
Co? nie podoba Ci się
Kacper : krótkie rozwiązanie?
5 maj 19:59
Eta:
Dokładnie ...
Janek
5 maj 19:59
Kacper:
Właśnie to dokuczanie
Eta
5 maj 20:04
Eta:
Mogę opuścić forum
5 maj 20:05